Танк в обектива. Как обучените от САЩ афганистанци снимат инвазията на СССР

Боец наблюдава съветска бомбардировка в долина в Афганистан. През 1978 г. Афганистан преживява кървав комунистически преврат, който година по-късно е последван от инвазия от страна на СССР.

По време на тренировка боец преминава през препятствия. Съветската инвазия от 1979 г. е широко осъдена от Обединените нации, което подпомага една от най-скъпите операции в историята на ЦРУ.

Антисъветски "муджахидини" - под това име стават известни джихадистките бойци, борещи се против съветската инвазия. Според сведения от 1979 г. ЦРУ започва тайно да финансира мюсюлмански военни групи, които се посвещават на борбата срещу Съветския съюз през следващото десетилетие.

Американският президент Роналд Рейгън на среща с лидери на муджахидините през 1983 г. Скоро след това САЩ, заедно със Саудитска Арабия, наливат стотици милиони долари за подпомагането на антисъветските бойци.

Боец на муджахидините проверява небето след въздушен удар. След като условията в Афганистан за чуждестранни журналисти стават твърде рисковани (през 1984 г. дипломат от СССР се зарича, че всеки журналист заловен с бойци на муджахидините ще бъде убит), Вашингтон финансира спорна програма за снабдяването на афганистанските бунтовници с фотоапарати.

Фотограф заснема потрет на муджихидини. От 1985 г. американски журналисти започват да обучават афганистанци в създаването на истории чрез снимки.

Афганистанският медиен център (AMRC) раздава близо 50 фотоапарата на екипи, които са част от муджихидинските части. Те снимат различни събития от така наречената "скрита война" - името идва от множеството препятствия, пред които международните журналисти трябва да се изправят, за да я отразят.

Муджихидините по време на среща в провинция Парван.

Перките на съветски хеликоптер раздират тишината над афганистанско село.

Освен основната си задача, свързана със заснемане на войната, екипите от проекта AMRC запечатват и всекидневния живот в страната. На снимката: обмен на пари в Пешавар.

Съветско оръжие, изобразено на килим, изтъкан от афганистански бежанци.

Бомбардировка унищожава афганистанско село. По голямата част от бойните действия се състоят в неспирни кървави атаки от двете страни. Муджихидините атакуват военни конвои от засада, а съветските военни отговарят с въздушни удари, унищожаващи села в близост до местата, където са атакувани.

Лидер на съпротивата в последните си минути, след като е бил прострелян от съветски шпионин по време на сватбено тържество.

Тялото на мъж, убит от съветска бомбардировка. Най-малко 500 хиляди афганистански цивилни са убити, а близо 5 милиона са разселени.

Тяло на съветски войник. Повече от 14 хиляди съветски войници губят живота си по време на деветгодишната война.

Войник, който дезертира от съветска армия и приема исляма. След края на войната близо 200 съветски войници, които дезертират или биват заловени, остават в Афганистан. Някои от тях все още живеят там.