Популистите, улицата и европейските избори

Франция. Протестиращ с жълта жилетка стои до горящ контейнер. 08.12.2018 г. Сн: Ройтерс

От Швеция до южна Испания и от Холандия до Унгария. Популистите набират сила, която може да им спечели места в Брюксел. Единадесети пореден уикенд жълтите жилетки протестират във Франция. На този фон тече кампанията за европейските избори през май. Популизмът е на крачка от това да събере повече привърженици отвсякога, а уличните протести им помагат, твърди Майкъл Котакис oт „Инициатива 89“:
„Това дава възможност за действие в момент, в който статуквото ти подава една играчка, пълна с бонбони и плодове - удряш я, всичко се разпилява и ти разпространяваш своите политически възгледи“, обяснява той.

Във Франция крайнодясната партия на Марин льо Пен търси начин да се доближи до протестиращите жълти житетки. На много места в Европа популистите готвят координирана кампания за евровота. Крайнодесният италиански вътрешен министър Матео Салвини се опитва да сформира алианс с правителствата в Унгария и Полша. Техният общ враг – имигрантите. Тук обаче има едно голямо противоречие. Според Луиджи Скадзиери от Центъра за европейска реформа то се състои в това, че Италия иска други страни да приемат имигранти, а Унгария няма никакво намерение да го прави.

Популистите в Европа са разделени и по други въпроси. Италия е член на еврозоната, Полша не е. По отношение на външната политика Полша е поддръжник на НАТО. „Страната е ужасена от Русия и не вярва на Путин. Салвини обаче открито го подкрепя“, обяснява Котакис.

Линията на политическата битка вече е начертана. Няколкостотин души от движението „Червени шалове“ протестираха в неделя в Париж, развявайки европейски знамена. В Унгария същите флагове са в първите редици на антиправителствените демонстации. Популистите бързо разбират, че не държат монопола над уличните протести. Истинският тест на съотношеноето на силите ще бъде направен на изборите за ЕП през май.