Радев: България губи суверенитет с решението за F-16 „в разрез с правилата“

Предсрочните избори са само въпрос на време, заяви държавният глава.

България губи суверенитета си, когато се вземат решения като това на правителството да започне преговори за изтребители F-16 „в разрез с правилата“, заяви президента Румер Радев. Той за пореден път определи процедурата за избор на нов изтребител за опорочена и заяви, че колкото повече се отлага модернизирането на авиацията, толкова по-голям е рискът от инциденти.

„Ние изхвърлихме европейските участници от конкурса в разрез с правилата“, заяви Радев и допълни, че по този начин страната се злепоставя като партньор и губи суверенитет. „Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Шенген и еврозоната“, попита президентът по време на отчета на втората си година като държавен глава.

Държавният глава определи безнаказаната престъпност като един от най-големите проблеми на България и поиска наказателно преследване „на корумпираните и грабителите“. Той се обърна към КПКОНПИ, прокуратурата и МВР и службите, които да проверят потенциални зависимост между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки и потенциални подставени лица.

Радев заяви още, че предсрочните избори са само въпрос на време и отчете необходимост от „радикална промяна в политическата среда и стила на управлението“. В отговор на въпрос той заяви, че би подкрепил нов политически проект само ако „отстоява ценности и работи за модернизацията на България“.