Връзки за достъпност

Извънредни новини

Този филм е за Зорба гъркът и за вечния танц на живота. И е вече на 60 години


Кадър от филма "Зорба гъркът", 1964 г.
Кадър от филма "Зорба гъркът", 1964 г.

Филмите не празнуват рожден ден, но тук става дума за изключение. "Зорба гъркът" на Михалис Какоянис е легенда за поне две поколения, взели от него какво ли не – от любовта към гръцката музика до стремежа към свободата. Филмът излиза на екран преди 60 години.

Това е филмът, в който Антъни Куин танцува един странен танц, бързо добил няколко имена. Едно от тях остава до днес и то е "сиртаки". Сред другите е "танцът на Зорба".

Годината е 1964, филмът "Зорба гъркът" излиза на екран и залива света с музиката на Микис Теодоракис, чара на Антъни Куин, историите на Никос Казандзакис и сцените от един остров с необичайни нрави – Крит.

На снимката по-горе Зорба (Антъни Куин) е заедно с младия англичанин Бейзъл (Алън Бейтс), който има смесен гръко-английски произход. Бейзъл тъкмо е получил в наследство парче земя на остров Крит и заминава да проучи възможностите за бизнес там. Докато се опитва да разработи лигнитна мина, той се сблъсква с жестокостта на местните жители и с бедността. Приятелството с жизнерадостния, добросърдечен и находчив грък Зорба му помага да се бори с препятствията.

Филмът е по едноименния роман на Никос Казандзакис, който към момента на снимките вече е бестселър. Киното го удостоява с общо седем номинации и три награди "Оскар": за най-добра актриса в поддържаща роля (Лиля Кедрова), за операторско майсторство и за сценография.

Филмът има и четири номинации за награда BAFTA, пет – за "Златен глобус" и една за "Грами" – за най-добра оригинална песен (Микис Теодоракис).

Актьорите

Антъни Куин в мюзикъла "Заорба гъркът", 1984 г.
Антъни Куин в мюзикъла "Заорба гъркът", 1984 г.

За ролята си на самия Зорба американският актьор Антъни Куин получава номинация за "Оскар". Когато излиза филмът, Куин е на 49 години. Но никой не знае възрастта на Зорба. Тя и до днес си остава тайна.

Алън Бейтс, 1965 г.
Алън Бейтс, 1965 г.

Алън Бейтс, който влиза в ролята на Бейзъл, е британски актьор. Това остава най-значимата и известна роля в кариерата му.

Лиля Кедрова получава "Оскар" за ролята си във филма "Зорба гъркът" през 1965 г.
Лиля Кедрова получава "Оскар" за ролята си във филма "Зорба гъркът" през 1965 г.

Лиля Кедрова е френска актриса от руски произход. За превъплъщението си в Мадам Хортензия в "Зорба гъркът" тя получава "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля.

Ирини Папа през 1955 г.
Ирини Папа през 1955 г.

Ирини Папа е гръцка актриса. Снимала се е в повече от 70 филма, сред които и няколко на Михалис Какоянис. За ролята си на вдовицата в "Зорба гъркът" тя не получава номинация за "Оскар" и дори няколко години след премиерата на филма не получава никакви други роли.

Михалис Какоянис е гръцки режисьор. Той снима най-вече екранизации по древногръцки трагедии, но световната слава идва при него след филма "Зорба гъркът" по романа на Никос Казандзакис. За него той е номиниран за "Оскар" и "Златен глобус" за най-добра режисура.

Режисьорът Михалис Какоянис, 2011 г.
Режисьорът Михалис Какоянис, 2011 г.

"Житие и битие на Алексис Зорбас"

Казандзакис започва да пише "Алексис Зорбас" през август 1941 г. и завършва творбата си през 1943 г. Скоро след това идват и първите предложения за превод на романа на чужди езици.

Книгата става бестселър първо в Швеция и започват преговори за публикуването ѝ в Германия. През 1953 г. е издадена и в Норвегия. Година по-късно получава наградата за най-добра чуждестранна книга във Франция. Десетина години след появата си тя вече е издадена в Англия, САЩ, Аржентина, Бразилия, Франция, Германия, Югославия, Дания, Швейцария, Италия, Израел, Норвегия, Швеция, Холандия и други.

Най-широката душа, най-крепкото тяло, най-свободният вик, който съм срещал през живота си

Пълното заглавие на романа всъщност е "Житие и битие на Алексис Зорбас". И става дума за житието на един "възхитителен лакомник, пияч, як работник, женкар и скитник. Най-широката душа, най-крепкото тяло, най-свободният вик, който съм срещал през живота си", както самият Казандзакис определя своя герой.

Романът е като пътна карта на живота с цялото му богатство, с цялата му тъга, с цялата му тежест, с цялото му великолепие. В един от най-силните откъси се казва:

"Ходжата дойде при мен. "А бре, гърче — рече ми той, — ела с мен!" — "Няма да дойда — му казвам, — къде ще ме водиш?" — "Една ханъмка бре, гърче, ама като капка, те чака в одаята си, ела!" Но аз знаех, че убиваха християните нощно време в турските махали. "Не, няма да дойда!" — му викам. "А че не се ли боиш от бога бре, гяурино?" — "Защо да се боя от него?" — "Защото, бре гърче, който може да легне с някоя жена и не легне, върши голям грях! Да те повика, бре, една жена в леглото си и ти да не отидеш — погубваш душата си, да го знаеш! Тази жена ще въздъхне в деня на Страшния съд и тази въздишка на жената ще те запрати, който и да си, каквито и добрини да си сторил, в ада!"

Кадър от филма "Зорба гъркът". Антъни Куин и Лиля Кедрова в ролите на Зорба и Мадам Хортензия. 1964 г.
Кадър от филма "Зорба гъркът". Антъни Куин и Лиля Кедрова в ролите на Зорба и Мадам Хортензия. 1964 г.

Ключово място в творбата, както и във филма, има танцът. Той е онова, което пълни душата на Зорба както в най-мрачните, така и в най-щастливите моменти от живота му. И този танц е заразителен.

Кой е истинският Зорба

Прототипът на Алексис Зорбас е реално съществуващ човек, когото Никос Казандзакис среща в Атон през 1914 г. Името му е Георгис Зорбас. Роден е в малко селце в планината Олимп. През 1917 г. Казандзакис и Зорбас заминават за Мани в Пелопонес, където до 1918 г. се опитват да разработват лигнитна мина. Това начинание се оказва неуспешно, но се превръща в съвсем успешна история, когато е описана от Казандзакис, а после и във филма на Какоянис.

Запознанството на Никос с този мъж се оказва решаващо. Казандзакис признава, че неговият приятел Зорбас е един от хората, които са му повлияли в най-голяма степен в живота, наред с Омир, Буда, Ницше, Бергсон.

"Зорбас ме научи да обичам живота и да не се боя от смъртта", казва писателят.

И отлъчен, и свободен

Никос Казандзакис е един от най-известните и влиятелни гръцки писатели. Заради романа му "Последното изкушение" той е отлъчен от православната църква. Романът е обявен за еретичен и от католическата църква.

"Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Аз съм свободен"

Когато филмът "Зорба гъркът" излиза на екран, Казандзакис вече от седем години е в гроба на остров Крит, под гробната плоча, на която пише: "Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Аз съм свободен".

По повод 60-ата годишнина от премиерата на филма той ще бъде излъчен на 13 октомври от 19 ч. в "Дома на киното" в София. Прожекцията е част от програмата на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри".

Плакатът, който анонсира прожекцията на "Зорба гъркът" в "Дом на киното" на 13 октомври по случай 60-годишнината от премиерата на филма.
Плакатът, който анонсира прожекцията на "Зорба гъркът" в "Дом на киното" на 13 октомври по случай 60-годишнината от премиерата на филма.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

Форум

XS
SM
MD
LG