Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пожарът е много сериозен". Русия атакува Николаев и Одеса


Спасители работят на мястото на жилищна сграда, пострадала от руска ракетна атака в Николаев, Украйна, 20 юли 2023 г.
Спасители работят на мястото на жилищна сграда, пострадала от руска ракетна атака в Николаев, Украйна, 20 юли 2023 г.

Русия нанесе удари по украинските пристанищни градове Николаев и Одеса рано сътринта в четвъртък, съобщиха украинските власти, цитирани от Франс прес. Ранени най-малко 11 души.

Новината идва, след като в сряда украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия обстрелва градовете, от които Украйна изнася зърно за целия свят, включително Одеса. По-рано, в понеделник Русия реши да се оттегли от сделката за износ на украинско зърно през Черно море

"Руснаците удариха центъра на града (Николаев). Горят гараж и триетажна жилищна сграда. На място пристигнаха пожарникари", написа в Телеграм Виталий Ким, областен управител на Николаевска област. По негови думи са ранени ранени четирима възрастни и пет деца.

Според кмета на Николаев Олександър Сенкевич "има огромна дупка в земята, близо до триетажна жилищна сграда. Пожарът е много сериозен".

"Има много повредени сгради наоколо (...), на друго място пък горят няколко гаража", каза още Сенкевич, като добави, че протича спасителна операция.

По-рано в няколко украински области, сред които и Николаевска, беше обявена въздушна тревога.

Одеса, голям пристанищен град на Черно море, намиращ се на около 100 км югозападно от Николаев, също стана обект на руска атака, вследствие на която двама души са били ранени и откарани в болница, съобщиха местните власти. Има разрушения в центъра на Одеса.

Това е третата поредна нощ на руски атаки срещу Одеса. Градът е едно от основните украински пристанища за сума на зърно. Заедно с Черноморск и Южен това бяха украинските пристанища, от които можеха да се товарят кораби със зърно според условията на зърнената сделка, от която Москва се оттегли в началото на седмицата.

ООН осъди решението на Русия и каза, че този ход рискува да предизвика световен глад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG