Връзки за достъпност

Извънредни новини

Картофопроизводители блокираха границата, въпреки споразумението за прекратяване на протестите


Снимката е от протеста до село Труд.
Снимката е от протеста до село Труд.

Две фермерски асоциации продължават протестните действия, въпреки постигнатото споразумение между правителството и основните браншови организации. Картофопроизводителите блокираха за 2о минути граничния пункт "Илинден-Ексохи" към 11 часа, след което пуснаха движението, съобщи БНТ. Поетапното блокиране ще продължи.

Това се случва часове след като в петък, на среща в Министерски съвет, беше постигнато съгласие за изплащането на т.нар. украинска помощ и по други от исканията на сектора. Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите и председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов заявиха, че спират ефективните действия от понеделник. Има и постигнато съгласие за постигане на ставките от миналата година за чувствителните сектори. Всички стопанства ще получат помощ, но за тези над 3000 декара тя ще е по-малка и собствениците ще трябва да докажат загубите си със специална справка, която ще е по-облекчена от данъчната декларация.

Националната асоциация на картофопроизводителите и сдружение ОЗП не подкрепят споразумениетo с правителство и продължават протестите. Картофопроизводителите замразяват членството си в Българската аграрна камара.

Причината е, че не се постигна това, което искаме, каза председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков цитиран от БТА. „Трябва да е ясно на българското общество, че ние не искаме пари, парите са следствие от липсата на политики на национално и европейско ниво“, посочи Джиков. По думите му причината за протеста е искане за яснота по отношение позицията на правителството във връзка със „Зелената сделка“.

"Ние не сме съгласни и за този свободен либерализиран внос на продукти и стоки от Украйна, защото нямаме същата себестойност", каза Джиков. В разрез с думите му са данните за вноса на плодове и зеленчуци на министерството на земеделие. От началото на 2022 г., до септември 2023 г. в България не са внасяни картофи от Украйна. Има данни само за внос на малко количество лук през 2023 г.

"Ясно и категорично трябва да заявим, че е нужно българското правителство да поиска от Брюксел въвеждането на екотакси, за да може да бъде изравнена производствената цена и да бъдем равни на пазарите, на които оперираме в момента. Изключително важна е и промяна на политиката, бюджетите, ставките в планинските и полупланинските региони", каза още Джиков председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите

В неделя на среща със земеделския министър Кирил Вътев, ще бъдат прецизирани всички текстове по споразумението и то ще бъде подписано в понеделник, обяви министърът по БНТ.

Още в началото се появи разделение между протестиращите . Представители на националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската аграрна камара (БАК) казаха, че не искат оставката на Кирил Вътев и се разграничиха от организациите, които имат политически искания. Оставката на Вътев обаче поиска Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието в периода 1997-2001 и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG