Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството подготвя закон, с който да ограничи надценките на земеделски стоки


Министърът на земеделието Кирил Вътев
Министърът на земеделието Кирил Вътев

Министерският съвет ще разработи нов закон за търговията с аграрни стоки, който да сложи рамки на надценките, каза министърът на земеделието Кирил Вътев в събота.

По думите му при проверки на млечните продукти по веригата на производство и разпространение е отчетено завишение на цените.

По-рано през годината служебното правителство също установи високи надценки и поиска да сложи таван на цените на някои продукти.

"Не може силният да натиска надолу по-слабия, защото най-слаб в случая се оказа земеделският производител, който няма какво да натиска ценово", каза Вътев.

По отношение на ограничението на вноса на слънчоглед от Украйна, за което беше постигнато съгласие със земеделския сектор в сряда, Вътев каза, че ще се внася в зависимост от интереса на българските преработватели.

Според споразумението България няма да внася слънчоглед от Украйна до изчерпване на наличните количества. Министърът каза, че тазгодишната реколта в страната е около 1,6 млн. тона, което е под очакваните 2.2 млн. тона.

С остатъка от 2022 г. общото количество става около 2.1 млн. тона. Българските преработватели годишно преработват 3 млн. тона слънчоглед за олио и 1 млн. тона за белен слънчоглед, така че общо на нашите преработватели им трябват 4 милиона тона, каза Вътев.

Той добави, че няма нарушения в качеството при нито една проба при проверките на вноса от Украйна.

Новината идва дни след като представители на земеделския сектор излязоха на национален протест. Той беше предизвикан от решението на парламента да не удължи забраната за внос на украинско зърно. В сряда кабинетът и протестиращите подписаха меморандум, с който се сложи край на протестите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG