Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските военни заемат позиции във Вовчанск. Зеленски отмени посещения в Португалия и Испания


Полицай тича пред горяща къща, разрушена от руски въздушен удар във Вовчанск, Украйна, в събота, 11 май 2024 г.
Полицай тича пред горяща къща, разрушена от руски въздушен удар във Вовчанск, Украйна, в събота, 11 май 2024 г.

Украинските военни изтеглят войските си от Вовчанск, а руски войници вече държат позиции там, съобщи Би Би Си.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски отмени свои визити в Португалия и Испания.

Новината идва, след като на 10 май Русия започна да обстрелва границата на Харковска област и даде началото на сухопътна офанзива в северната част на страната. Вследствие на това Украйна загуби редица села. Евакуации започнаха и в 20-хилядния град Вовчанск.

В сряда началникът на полицията във Вовчанск Олексий Харковски публикува видео в социалните мрежи, в което показва, че руските войски заемат позиции в града.

"Врагът държи позиции по улиците на Вовчанск, затова ви моля да се евакуирате. Ние помагаме на всички, работим на място, заедно ще победим", каза той и добави, че "ситуацията във Вовчанск е изключително трудна".

В отговор на настъплението украинските сили са се преместили "на по-изгодни позиции" край град Вовчанск и село Лукянци, съобщи във вторник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

В сряда Русия каза, че нейните сили са превзели Лукянци, както и село Хлибок, а също така и че са напреднали "дълбоко в отбраната на противника“.

„Бързаме с боеприпаси, бронирани превозни средства, ракети, противовъздушна отбрана, за да ги доставим на фронтовата линия“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Украйна. Той обеща да предостави още 2 милиарда долара помощ за страната, след като през април Камарата на представителите на САЩ одобри помощ от 61 милиарда долара за Киев.

На фона на териториалните загуби Владимир Зеленски отмени пътувания до Испания и Португалия. Според CNN Portugal причината е именно трудната ситуация на фронта.

В петък, 17 май, Зеленски трябваше да се срещне с испанския крал Фелипе VI в Мадрид. Очакваше се украинският президент да се срещне и с испанския министър-председател Педро Санчес, за да подпише двустранно споразумение за сигурност. В Португалия също се очакваше подписването на двустранно споразумение за гаранции за сигурност.

Настъплението на Русия към Харков започна на 10 май, оттогава са превзети няколко села в областта. Американският институт за изследване на войната пише в свой доклад, че темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област се е забавило през последните 24 часа.

Според анализаторите приоритет за руската армия е да създаде буферна зона по границата, а не да проникне по-дълбоко в Харковска област. Мащабът на руската офанзивата, както и нейните цели и задачи все още не са ясни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG