Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Украйна не е сама". Зеленски се срещна с лидерите на Великобритания, Франция и Италия


Италианската премиерка Джорджия Мелони посреща украинския президент Володимир Зеленски в Рим, 10 октомври 2024 г.
Италианската премиерка Джорджия Мелони посреща украинския президент Володимир Зеленски в Рим, 10 октомври 2024 г.

Украинският президент Володимир Зеленски проведе официални срещи с лидерите на Великобритания, Франция и Италия като част от европейската му обиколка в търсене на допълнителна военна и финансова помощ.

Това става на фона на всекидневни въздушни удари и сухопътна офанзива на руските сили в Източна Украйна, които постепенно успяват да завземат нови територии.

Зеленски разговаря в четвъртък първо с британския премиер Киър Стармър и генералния секретар на НАТО Марк Рюте в Лондон, след това с френския президент Еманюел Макрон в Париж, а накрая пристигна в Рим, за да се срещне с италианската премиерка Джорджия Мелони.

Според изявление на украинския президент в социалната мрежа Екс пред европейските лидери той е "очертал подробностите" на предложения от него "план за победа" над руските сили. По думите му по време на срещите му е постигнато съгласие да работят заедно по плана, но без да стават ясни повече подробности.

"Това са стъпките, които ще създадат най-добрите условия за възстановяване на справедливия мир", посочи Зеленски по повод трансатлантическото сътрудничество и по-нататъшното военно укрепване на Украйна.

След среща си със Зеленски Мелони обяви, че Рим ще бъде домакин на следващата "конференция за възстановяване" на Украйна.

"Украйна не е сама и ние ще стоим с нея толкова дълго, колкото е необходимо", добави италианската премиерка с уточнението, че форумът ще се проведе на 10 и 11 юли 2025 г.

Според Зеленски войната с Русия се намира в критична точка с наближаването на президентските избори в САЩ и зимата в Украйна.

"Следващата мирна среща на върха трябва да бъде през ноември. Планът ще бъде на масата... В началото на ноември планът [ще съдържа] всички подробности", каза украинският лидер пред репортери в Париж, след като беше попитан за предстоящата мирна конференция.

Обиколката му в Европа започна, след като срещата на върха на групата Рамщайн, съставена от основните поддръжници на Украйна, беше отменена в последния момент. Американски представители, сред които и президентът Джо Байдън, се отказаха да пътуват заради наближаващия към южните американски щати ураган Милтън.

Европейската обиколка на Зеленски включва още срещи с папа Франциск във Ватикана и с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

Междувременно Белият дом съобщи в свое изявление, че Байдън е разговарял с Шолц в четвъртък и е отбелязал "намерението си да продължи силното ни сътрудничество по геополитически приоритети, включително подкрепа за защитата на Украйна срещу руската агресия".

САЩ са основният донор на Украйна във финансово и военно отношение, но евентуална победа на Доналд Тръмп на изборите през ноември може да постави под съмнение продължаващата подкрепа на Вашингтон за Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG