Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски затворници бяха "ликвидирани", след като взеха за заложници служители на център за задържане


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Шестима затворници в руския град Ростов взеха за заложници двама служители на центъра, в който са задържани, съобщи в неделя руската Федерална служба за изпълнение на наказанията, цитирана от Ройтерс.

Затворниците, някои от които са обвинени във връзки с екстремистката групировка „Ислямска държава“, поискаха да получат кола, с която да напуснат следствения изолатор.

Първоначално федералната служба съобщи, че се водят преговори с шестимата мъже. По-късно обаче руски специални сили щурмуваха центъра за задържане и затворниците бяха обявени за „ликвидирани“. Поне няколко от тях са били убити според информацията в руските агенции.

Специалните части са освободили взетите за заложници служители, които не са пострадали.

Новината идва, след като през март „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносната терористична атака в концертна зала в Москва. На 22 март четирима въоръжени мъже нападнаха концертния комплекс „Крокус Сити Хол“ с огнестрелни и запалителни оръжия, като убиха над 140 души.

След нападението Русия обяви, че започва „антитерористична операция“, и задържа хора, обвинени в подготовка на „терористични престъпления“.

Няма информация дали мъжете в Ростов са задържани във връзка с тези събития.

Ситуацията от неделя се разигра в център за задържане в Ростовската област в Южна Русия.

Шестимата мъже са били задържани в центъра по обвинения в тероризъм. По данни на руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс, сред задържаните има хора, обвинени и осъдени във връзки с екстремистката групировка „Ислямска държава“.

Според изданието „База“ лишените от свобода мъже са избягали, след като са успели да свалят решетките на прозореца на килията си в следствения изолатор. Оттам са влезли в помещение, където са се намирали служители на центъра за задържане.

Телеграм каналът „112“ публикува видео, в което се твърди, че се виждат затворниците заедно с двама заложници. Предполага се, че единият заложник е началник на отдел в центъра, а другият е инспектор.

Шестимата мъже са били въоръжени с ножове, твърдят руските агенции. Поискали са автомобил и възможност свободно да напуснат следствения изолатор като условия за освобождаване на служителите.

Федералната служба за изпълнение на наказанията първоначално съобщи, че се водят преговори с извършителите, и определи ситуацията като „контролирана“.

По обяд Ройтерс цитира няколко руски информационни агенции, според които руските специални служби са убили затворниците.

„Престъпниците бяха ликвидирани“, съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията в свое изявление, цитирано от „Интерфакс“.

Във видеоклипове, публикувани в руски Телеграм канали, се чува интензивна стрелба с автоматично оръжие, пише Ройтерс.

От центъра за задържане съобщиха, че служителите, взети за заложници, са освободени и не са пострадали.

Според правозащитничката Ева Меркачева, цитирана от руската служба на Свободна Европа, акцията на шестимата мъже е била добре планирана и подготвена с помощ извън центъра за задържане.

През последните години групировката „Ислямска държава“ извърши редица нападения на руска територия. Най-скорошна е атаката в Москва от март 2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG