Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задушаване е причината за смъртта на пациента, загинал при пожар в психиатрията в Ловеч


Прозорецът към "меката стая", в която при пожар на 2 октомври загина 25-годишен пациент на психиатрията в Ловеч.
Прозорецът към "меката стая", в която при пожар на 2 октомври загина 25-годишен пациент на психиатрията в Ловеч.

Младият мъж, загинал при пожар в психиатрията в Ловеч на 2 октомври, е умрял от задушаване. Това е заключението на съдебно-медицинската експертиза по случая, съобщи в четвъртък Окръжната прокуратура в града, която води разследването.

Все още не са готови резултатите от комплексна пожаро-техническа експертиза, а предстоят и още разпити на свидетели. От прокуратурата уточняват, че ако бъдат събрани „достатъчно доказателства за виновността на конкретни лица за извършени престъпления от общ характер, те ще бъдат преценени от наблюдаващия прокурор с оглед привличането им към наказателна отговорност“.

Както Свободна Европа писа, по случая вече беше изготвен доклад от екипа на националния омбудсман, който констатира редица нарушения на персонала на психиатрията, предшествали фаталния пожар.

Проверяващите установиха, че в момента на пожара загиналият 25-годишен Георги Г. е бил завързан за ръцете и краката и заключен в т.нар. „мека стая“ за наказание, което е забранено от Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание.

Омбудсманът констатира още, че докато е бил изолиран, младият мъж не е бил под непрекъснато наблюдение, което е директно нарушение на правилата, регламентиращи тази мярка в психиатриите.

Освен това в доклада беше посочено, че персоналът на ловешката психиатрия не е чул противопожарната аларма, защото тя е твърде тиха, а видеонаблюдението не може да прави запис, нито да предава картина със звук в реално време.

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание от години посочва, че пациенти на българските държавни психиатрии системно биват връзвани и изолирани за наказание.

Въпреки многократните призиви това да бъде преустановено, мерки все още липсват. В края на 2020 г. стана ясно, че държавата ще изготви план за закриване на 28 психиатрии до 2027 г., но към днешна дата не е ясно дали това се е случило.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG