Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Крехкостта на човешкия живот". Южнокорейката Хан Канг получи Нобеловата награда за литература


Хан Канг през 2016 г.
Хан Канг през 2016 г.

Южнокорейската писателка Хан Канг получи Нобеловата награда за литература за 2024 г. Това съобщи Шведската академия в четвъртък.

Канг получава отличието „за своята прочувствена поетична проза, която се занимава с историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот“, се казва в съобщението на Нобеловия комитет.

Тя е първата азиатка, която получава Нобеловата награда за литература и третият лауреат на Нобелова награда от Южна Корея изобщо.

Канг е родена през 1970 г. в южнокорейския град Куанджу. На деветгодишна възраст се мести със семейството си в Сеул.

Тя произхожда от литературно семейство, като баща ѝ и брат ѝ също са писатели. Наред с писането, Канг посвещава живота си и на изкуството и музиката, което дава отражение в цялото ѝ литературно творчество, пишат от Нобеловия комитет за нея.

През 2016 г. Канг спечели международната награда "Ман Букър" за романа си "Вегетарианката" - книга за жена с психично заболяване и пренебрежението, с което се сблъсква тя от страна на семейството си.

Нобеловата награда за литература е отличие, което се присъжда ежегодно от 1901 г. насам на автор от която и да е страна, който според завещанието на шведския индустриалец Алфред Нобел е успял да създаде „най-забележителния труд с висши идеали в областта на литературата“.

През 2023 г. с престижното отличие беше удостоен норвежецът Юн Фосе, а година по-рано Нобеловата награда за литература беше присъдена на френската авторка Ани Ерно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Има ли рок фест култура в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00
XS
SM
MD
LG