Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Признание на заслугите". Съдът в Русия арестува задочно Юлия Навалная


Юлия Навалная
Юлия Навалная

Басманният районен съд в Москва арестува задочно ръководителката на правозащитната организация Human Rights Foundation, вдовицата на опозиционния политик Алексей Навални, Юлия.

Навални почина през февруари при неизяснени обстоятелства в арктическа руска наказателна колония. Там той излежаваше 19-годишна присъда за екстремизъм и други обвинения, които се смятат за политически мотивирани. Юлия Навалная живее в Германия, откъдето ръководи организацията на покойния си съпруг.

Тя е обвинена в участие в екстремистка общност. По искане на следствието Навалная е арестувана за два месеца, съобщи съдът във вторник. Срокът ще се изчислява от момента на екстрадирането ѝ на територията на Русия или от момента на задържането ѝ в страната.

Юлия Навална също така е обявена за издирване, съобщи пресслужбата на московските съдилища. Към момента на публикуване на тази информация обаче в базата данни за търсене на министерството на вътрешните работи на Русия не е имало карта на името на Навалная, отбелязва Медиазона.

Изданието също така пише, че на сайта на московските съдилища няма информация за заседанието на съда. Тоест информацията за него е умишлено скрита, за да не може никой да наблюдава процеса, който по подразбиране се провежда в открит режим, пише изданието.

Според обвиненията вдовицата на Алексей Навални е заплашена от до 6 години затвор.

Прессекретарят на Навална Кира Ярмиш нарече решението на Басманния съд "бързо признаване на заслугите". Самата Юлия по-късно публикува коментар в социалната мрежа Екс, в който отново остро критикува руския президент Владимир Путин, наричайки го "убиец на съпруга й и военнопрестъпник".

След като руските власти обявиха смъртта на Навални, съпругата му каза, че ще продължи неговата работа. Тя и неговите съратниците смятат, че Навални е убит.

Сега Юлия Навальная оглавява надзорния съвет на Международната антикорупционна фондация, основана от сътрудници на Навални в чужбина. Наскоро Навальная оглави и международната правозащитна организация Human Rights Foundation, като смени Гари Каспаров - друг руски опозиционер, живеещ в чужбина.

Фондацията за борба с корупцията, основана от Алексей Навални, и нейният предизборен щаб в Русия са включени в регистъра на екстремистките и терористичните организации и показването на тяхната символика е забранено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG