Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК одобри придобиването на Yettel от арабски оператор


Yettel ще има нов собственик
Yettel ще има нов собственик

Европейската комисия (ЕК) одобри закупуването на части от чешката компания PPF Telecom Group, собственик на Yettel, от държавната телекомуникационна компания на Обединените арабския емирства (ОАЕ) - e&. Това съобщи Ройтерс във вторник.

Сделката предвижда e& да придобие контрол върху PPF Telecom. Това включва телекомите на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия, опериращи под марката Yettel. Изключение прави местният бизнес в Чешката република. Компанията ще плати 2,2 млрд. евро, за да получи получи 50% плюс една акция от активите на PPF Telecom.

Новината идва, след като ЕК започна проверка за това дали субсидиите, предоставени от ОАЕ на e&, са довели до отрицателни последици за конкуренцията по време на придобиването на PPF.

При проверката си Комисията е установила, че e& е получавала чуждестранни субсидии под формата на „неограничена държавна гаранция“, безвъзмездни средства и заеми.

Според нея обаче те „не са довели до действителни или потенциални отрицателни ефекти върху конкуренцията в процеса на придобиване“, се казва в прессъобщението на ЕК. Там пише и че компанията от ОАЕ е била единственият участник в търга, а цената на придобиване отговаря на пазара.

ЕК обаче е поставила няколко условия. Тя забранява на e& или на държавния инвестиционен фонд на ОАЕ, който контролира e&, Emirates Investment Authority (EIA), да финансират дейностите на PPF Telecom.

Комисията изисква от e& да информира изпълнителния орган на ЕС за бъдещи придобивания в сектора на телекомуникациите.

Проверката на ЕК е първата, която се прави по силата на Регламента за чуждестранните субсидии на Блока, който позволява на надзорния орган да се бори с нелоялната чуждестранна държавна подкрепа за своите компании.

В България PPF Group притежава и bTV Media group. Сделката обаче не засяга медийната група, която e част от американската Central European Media Enterprises (CME), отново собственост на PPF.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG