Връзки за достъпност

Извънредни новини

Япония осъди ядрените заплахи от Русия в деня на атомната бомбардировка над Хирошима


Японският град Хирошима след бомбардировката на 6 август 1945 г.
Японският град Хирошима след бомбардировката на 6 август 1945 г.

Пътят към ядреното разоръжаване на света е станал по-труден поради ядрените заплахи от Русия напоследък.

Това каза японският премиер Фумио Кишида на възпоменателната церемония, отбелязваща 78 години от разрушителната атомна бомбардировка над Хирошима, цитиран от световните агенции.

На мемориалната церемония в "Парка на мира" в японския град, пострадал тежко в края на Втората световна война от американска атомна бомба, присъстваха около 50 000 души, включително представители на над 100 държави и Европейския съюз.

Както и миналата година, руски и беларуски дипломати не получиха покани на фона на войната в Украйна.

"Опустошението, причинено от ядрените оръжия в Хирошима и Нагасаки, не трябва никога да се повтаря. Япония, единствената страна, подложена на атомни бомбардировки по време на войната, ще продължи усилията си за постигане на свят без ядрени оръжия", каза Кишида.

По думите му пътят към тази цел става все по-труден поради засилващите се разногласия в международната общност за ядреното разоръжаване и ядрената заплаха от страна на Русия.

На церемонията кметът на Хирошима Казуи Мацуи се изказа срещу тезата, че ядрените оръжия трябва да бъдат налични за отбрана, възпиране на агресия и предотвратяване на война.

„Лидерите по света трябва да се изправят пред реалността, че ядрените заплахи, които някои политици сега изричат, демонстрират глупостта на теорията за ядрено възпиране“, каза Мацуи, цитиран от Асошиейтед прес.

В резултат на атомната бомбардировка над Хирошима на 6 август 1945 г. загиват до 140 000 души. Три дни по-късно, на 9 август, втора атомна бомба е хвърлена и над друг град - Нагасаки. На 15 август същата година Япония, съюзник на нацистка Германия през Втората световна война, обявява, че се предава.

Хирошима и Нагасаки останаха единствените места в историята на човечеството, където са използвани ядрени оръжия в битка.

От началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. и на фона на широка международна подкрепа за Киев, Москва многократно е заявявала, че може да използва ядрени оръжия в съответствие със своята доктрина, т.е. в случай на „заплаха за съществуването на държавата“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG