Връзки за достъпност

Извънредни новини

Глоба, равна на 6% от оборота. Платформата X на Елон Мъск заблуждава потребителите, реши ЕС


Елон Мъск е собственикът на платформата X, която преди той да я купи се каваше Twitter.
Елон Мъск е собственикът на платформата X, която преди той да я купи се каваше Twitter.

Социалната мрежа X на Илон Мъск нарушава дигиталното право на Европейския съюз, като заблуждава потребителите и не е достатъчно прозрачна, съобщи в петък Европейската комисия.

Това може да доведе до това X, преди позната като Туитър, да бъде глобена с до 6% от глобалния си годишен оборот и да бъде принудена да промени начина си на работа в страните от ЕС.

Според решението на техническия регулатор на ЕС X нарушава правилата за онлайн съдържание, тъй като нейните така наречени проверени акаунти със сини отметки могат да заблуждават потребителите, пояснява Би Би Си.

Техническият регулатор на ЕС заяви, че потребителите могат да бъдат подведени да мислят, че самоличността на лицата със сини знаци е потвърдена, докато всъщност всеки може да плати за синята отметка.

Еврокомисията допълни, че са намерени доказателства за "злонамерени участници", които злоупотребяват със системата.

Разследването е започнало по силата на Закона на ЕС за цифровите услуги (DSA).

Елон Мъск реагира гневно с пост в Х.

"DSA е дезинформация", написа той.

Милиардерът, който купи платформата за 44 млрд. долара през 2022 г., заяви, че правилата на DSA са равносилни на "цензурирана реч", която според него е неприемлива.

Главният изпълнителен директор на X Линда Якарино също защити практиките на компанията.

"Демократизирана система, позволяваща на всички в Европа да имат достъп до верификация, е по-добра от това да бъдат верифицирани само малцина привилегировани", написа тя в социалната мрежа.

Решенията на Европейския съюз са взети след 7-месечно разследване, съобщават още от ЕК. Законът, който беше въведен през 2022 г., изисква от големите технологични фирми като X да предприемат действия за спиране на незаконното съдържание и за защита на обществото.

По силата на закона се разследват и компаниите TikTok, AliExpress и Meta Platforms.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG