Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заподозрените остават в Русия". Какво откри чешкото разследване на взривовете във Врбетице


Снимка на взривения оръжеен склад във Врбетице, разпространена от чешката полиция, 11 декември 2014 г.
Снимка на взривения оръжеен склад във Врбетице, разпространена от чешката полиция, 11 декември 2014 г.

Разследването на полицията в Чехия за взривовете, избухнали във военни складове във Врбетице на 16 октомври и 3 декември 2014 г., потвърди, че те са причинени от агенти на руското военно разузнаване ГРУ. Това съобщи Националният център за борба с тероризма и организираната престъпност (NCOZ).

Експлозиите преди десетилетие причиниха смъртта на двама души и щети за над 1 милиард чешки крони. През 2021 г. чешкото правителство обвини Русия в "държавен тероризъм".

Междувременно британските власти и разследващият сайт Bellingcat идентифицираха руския екип на ГРУ, свързан с атаката срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Същите агенти впоследствие се оказаха свързани с експлозията в Чехия и с отравянето на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев в София през 2015 г.

Двамата предполагаеми агенти на ГРУ, заподозрени от чешките власти, че стоят зад инцидента във Врбетице, са Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Те са същите, обвинени от Великобритания в отравянето на Скрипал, заедно с Денис Сергеев, когото България пък разследва за отравянето на Гебрев.

"Полицейските власти считат за доказано, че експлозиите и на двата склада във Врбетице са извършени от членове на руското военно разузнаване [...], чийто мотив е предотвратяване на доставката на оръжие и боеприпаси в районите, където руската армия провежда своите операции", съобщава сега чешката полиция.

Оттам уточняват, че разследването им не е приключило, тъй като Русия отказва съдействие за евентуалното установяване и задържане на заподозрените за взривовете.

"Тъй като заподозрените остават в Русия и властите на Руската федерация са отказали да изпълнят исканията, отправени от Чешката република чрез международна правна помощ, на основание, че обработването на чешкото искане може да навреди на суверенитета, обществения ред и важни интереси на Руска федерация, не е възможно да се получи необходимата информация", заявява NCOZ.

Чешкото разследване досега е провеждано съвместно с Великобритания, Украйна и САЩ. Молби за международно право сътрудничество са били изпращани и до Словакия, Унгария, Полша, България, Австрия, Нидерландия и Гърция.

Нови разкрития за поделение 29155 на ГРУ

Руският разследващ сайт Инсайдър публикува в понеделник подробности от международното разследване, проведено в Чехия. То стига до семейството на Николай и Елена Шапошникови, освтени като руски шпиони, действали години наред на територията на Чехия.

Шапошникови притежават хотел на гръцкия полуостров Халкидики, който според разследващите в продължение на поне 15 години е бил ползван като квартира за настаняване на агенти на ГРУ от секретното поделение 29155. То стана известно като отряда за убийства и саботажи на Владимир Путин, отговорен за серия отравяния и взривове в България, Чехия и Великобритания.

Данните, събрани по време на чешкото разследване, показват, че Шапошникови не просто са съдействали на Мишкин и Чепига да получат достъп до складовете във Врбетице, но и са общували директно с ген. Андрей Аверянов, командирът основател на поделение 29155.

По неофициална информация на Свободна Европа българският оръжеен производител Гебрев е разпознал Шапошников като човек, с когото се е срещал преди отравянето си през 2015 г. Николай и Елена Шапошникови очевидно са извършвали шпионаж в полза на Русия, но изглежда съпругата е била пряко интегрирана в поделение 29155.

Сайтът Инсайдър свързва отряда на Аверянов и с т.нар. "хавански синдром". Така стават известни редица мистериозни инциденти с американски дипломати, служители и разузнавачи по целия свят.

В края на януари стана ясно, че България официално издирва шестима руски граждани, задочно обвинени, че са извършвали терористична дейност на територията на страната между 2011 и 2020 г.

Шестимата, чиито имена не се споменават, са заподозрени за участие във взривяването на четири оръжейни заводи и складове. Става въпрос за експлозията в база на компанията на Гебрев "Eмко" в Ловнидол през 2011 г., за два последователни взрива в обект на ВМЗ - Сопот в село Иганово през 2015 г. и за взрив в завод "Арсенал" край Мъглиж през 2020 г.

Тези четири случая са обединени в общо разследване, за което прокуратурата съобщи през април 2021 г. и оттогава не е давала подробности за неговото развитие. Сега става ясно, че спрямо шестима руски граждани българският съд е издал през януари Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Според неофициална информация на Свободна Европа сред тях са и тримата руснаци, задочно обвинени за отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г., за което се води отделно разследване.

Освен Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), задочни обвинения в България за опита за покушение срещу Гебрев имат още двама руски агенти - Егор Гордиенко (известен и като Георги Горшков) и Сергей Лютенко (известен и с прозвището Сергей Павлов).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG