Връзки за достъпност

Извънредни новини

С изтекъл мандат и по съвет на Пеевски: ВСС тръгва да избира нов главен прокурор


Бившият главен прокурор Иван Гешев и изпълняващият длъжността Борислав Сарафов
Бившият главен прокурор Иван Гешев и изпълняващият длъжността Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди в понеделник повторно откриване на процедурата за избор на главен прокурор.

Новината дойде близо месец, след като лидерът на ДПС Делян Пеевски се обяви за бърз избор на нов главен прокурор и допусна, че настоящите членове на (ВСС) да го изберат. Техният мандат изтече преди почти две години.

Същият състав през 2019 г. избра вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

Изказването на Пеевски дойде дни след решението, с което Конституционният съд (КС) отмени новите текстове в основния закон, които въвеждаха структурна реформа на ВСС и прокуратурата с цел да се ограничи влиянието на главния прокурор над редовите обвинители.

Реформата в Конституцията беше по инициатива на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

В четвъртък коалицията призова ВСС да не открива процедурата за избор на главен прокурор, тъй като членовете на Съвета са с отдавна изтекъл мандат.

"Този ВСС няма интегритета и демократичната легитимност да избира главен прокурор“, каза пред репортери депутатът от ДБ Надежда Йорданова.

Освен откриване на процедурата в понеделник ВСС ще обсъди също проект на решение за изменение и допълнение на Правилата за избор на председател на председател на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на Върховния административен съд (ВАС).

По-рано от ПП-ДБ внесоха законопроект, който забранява на ВСС с изтекъл мандат избира нов главен прокурор и председатели на ВКС и ВАС.

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не е чул за тази идея и добави, че тя не е "интересна" за партията му.

Пленумът на ВСС вече веднъж откри процедурата за избор на титулярен главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев през лятото на 2023 г., но под натиска на тогавашното управляващо мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС тя беше спряна малко по-късно.

ВСС уволни Гешев през 2023 г., след като ГЕРБ и ДПС едновременно оттеглиха доверието си от него. След това за изпълняващ функциите беше избран Борислав Сарафов - преди това заместник на Гешев.

Пеевски, който е съпредседател на ДПС и санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, напоследък започна да определя Сарафов като „удобен“ за президента Румен Радев и ПП-ДБ. Пеевски твърди, че под ръководството на Сарафов прокуратурата потулва сигнали срещу президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG