Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурорската колегия на ВСС назначи Даниела Талева за прокурор, който да разследва Борислав Сарафов


Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарофов
Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарофов

С шест гласа „за“, нито един против и при трима отсъстващи членове прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи избраната на случаен принцип съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва сигнал срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Назначението на Талева стана възможно след промените, свързани с приетия през май механизъм за разследване на главния прокурор. Той предвижда разследванията срещу главния прокурор и заместниците му да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор. Съдия Талева е ѝ първата избрана и назначена за прокурор, който да разследва сигнали срещу главния прокурор.

Решението на колегията не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Ако не бъде оспорено, то ще влезе в сила, а съдия Талева от Софийския градски съд ще бъде преназначена на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Назначаването на Талева на няколко пъти беше отлагано заради отсъствие на членове на ВСС, които бяха в отпуск, атакуването на новия механизъм пред Конституционния съд (КС) от страна на вече бившия главен прокурор Иван Гешев, както и твърдение за „технически пропуск“ от страна на Народното събрание в текст от Зокона за съдебната власт. Впоследствие депутатите се съобразиха и приеха промени, с които към кръга на хората, които могат да бъдат разследвани, бяха прибавени и заместниците на главния прокурор.

Даниела Талева ще разследва сигнал срещу Сарафов по повод имотното състояние на негови близки и е от преди да бъде определен за изпълняващ функциите ръководител на прокуратурата.

В средата на юни Върховният касационен съд съобщи за първите сигнали по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Те бяха срещу тогавашния ръководител на обвинението Иван Гешев и срещу Сарафов, който тогава беше негов заместник.

Няма подробности за съдържанието на сигналите. Сред подателите на материалите, засягащи Сарафов, беше и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на “докладна справка” за “имотни сделки на близки и членове на семейството” му.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боксьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата “Осемте джуджета”.

Сигнали постъпиха и срещу заместниците на Сарафов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG