Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдебният съвет окончателно възобнови избора на нов главен прокурор


Временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов
Временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно реши да възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор.

Новината идва, след като преди месец санкционираният за корупция съпредседател на ДПС Делян Пеевски се обяви за бърз избор на нов главен прокурор от настоящия състав на съдебния съвет, въпреки че неговите членове са с изтекъл мандат.

В понеделник без обсъждане и дебати прокурорската колегия реши да поднови процедурата и прие срокове за отделните стъпки от нея. Окончателният избор на нов главен прокурор трябва да бъде направен на 16 януари 2025 г.

На заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък против решението за възобновяване на процедурата гласуваха само Атанаска Дишева и Олга Керелска от съдийската колегия, както и председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова.

По подобие на прокурорската колегия, мнозинството в Пленума прие, че ВСС е длъжен да възобнови процедурата и няма никакви пречки да избере нов главен прокурор.

"Не мога да пренебрегна съображенията за липсата на легитимност на този съвет за избор на нов главен прокурор. Никой не предполагаше, че Инспекторатът към ВСС ще направят два пълни мандата преди да бъдат избрани нови членове, след като самата Конституция забранява да бъдат избирани за два последователни мандата", каза Атанаска Дишева.

Нейните аргументи, както и тези на съдиите Керелска и Захорова бяха отхвърлени от мнозинството. Негови членове като председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, чийто мандат също изтича, изтъкнаха, че няма пречки да обнови процедурата и е задължена да го направи.

Цветинка Пашкунова от съдийската колегия каза, че членовете на ВСС са длъжни да възобновят процедурата, за да не бъдат "упрекнати в неизпълнение на конституционните им задължения".

Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) предложения за кандидатури могат да се правят от поне трима членове на прокурорската колегия на ВСС, както и от министъра на правосъдието. Мария Павлова, която беше една от заместничките на настоящия изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, вече каза, че няма да внася номинация.

Самата прокурорска колегия има 11 членове, но две от местата са вакантни.

В същото време след измененията в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс от 2023 г., с които беше отстранен Иван Гешев, за избора на нов главен обвинител вече са достатъчни 13 гласа, вместо необходимите по-рано 17 гласа.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесоха законопроект, с който да се забрани на ВСС с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор и председатели на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Настоящият състав на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор през 2019 г. През 2023 г. същият състав го уволни, след като ГЕРБ и ДПС едновременно оттеглиха доверието си от него. Същият съдебен съвет утвърди и заместника на Гешев – Борислав Сарафов, за временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

Промените в съдебната система и правосъдна реформа бяха основни искания на протести в България в последното десетилетие. Досега, въпреки присъствието във властта на партии, които поставят подобни промени начело в програмите си, българската правосъдна система остава слабо реформирана, главният прокурор не може да бъде поставян под ефективен контрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG