Връзки за достъпност

Извънредни новини

Висш правителствен кадър на Хамас е убит при израелски удар в Газа


Палестинци търсят оцелели сред развалините, останали от училище в Газа, ударено от израелските сили, 3 август 2024 г.
Палестинци търсят оцелели сред развалините, останали от училище в Газа, ударено от израелските сили, 3 август 2024 г.

Високопоставен кадър на правителството на палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа е убит при израелски удар в анклава в неделя, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позовава на информация от групировката и израелските власти.

Става въпрос за Абдел Фатах аз-Зариай, за когото израелската армия твърди, че е приживе е бил министър на икономиката и е бил замесен във военни дейности. Хамас потвърди за смъртта му, но го идентифицира като заместник-министър на икономиката, който заема други „почетни длъжности“.

Това става няколко дни след убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Във вторник вечерта при израелски удар беше убит и един от високопоставените командири на шиитската групировка Хизбула в Ливан Фуад Шукр. Ден по-късно Израел обяви, че при друг удар на 13 юли в Газа е бил ликвидиран и военният лидер на Хамас Мохамед Дейф.

Израелските власти съобщават, че Абдел Фатах аз-Зариай е бил убит в неделя заедно със своята майка. Според информацията на Тел Авив той работил в производствения отдел на военното крило на Хамас. Израел го подозира и в отклоняване на хуманитарна помощ, предназначена за цивилното население в Газа.

Хамас контролира властта в анклава от 2007 г. Тогава групировката водеше седмици наред боеве със силите, лоялни на подкрепяната от Запада палестинска автономна власт, доминирана от светската партия Фатах, припомня Ройтерс.

Правителството на Хамас в Газа до голяма степен се разпадна след избухването на войната, предизвикана от нападението на палестинското ислямистко движение в Израел на 7 октомври. Групировката е определяна като терористична организация от САЩ, ЕС, Израел и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG