Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без ГЕРБ и ДПС. Депутатите уважиха ветото на Радев върху спорни промени за инвестиционни проекти


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Партиите в парламента, с изключение на ГЕРБ-СДС и ДПС, уважиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, с който се намаляваше контролът върху големи проекти. Срещу тях се обявиха и природозащитници, защото би намаляла закрилата на природата при строителството на инфраструктурни обекти.

Това се случи, след като на 29 април държавният глава върна част от новите текстове в закона, приети десетина дни по-рано с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН). Сред основните му мотиви беше опасението, че те "застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда".

В деня на гласуването на закона протестиращи против промените се събраха пред парламента заради това, че през този се правят поправки в други три закона, един от които е този за опазване на околната среда.

Във вторник от общо 207 гласували депутати 108 се обявиха "против" отхвърлянето на ветото, а 99 "за" преодоляването му (нужни бяха 121). То мина с гласовете на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ), "БСП за България", "Възраждане" и ИТН, които промениха позицията си.

Това се случи на второ извънредно заседание за деня - последен работен за 49-то Народно събрание преди почивката за Великденските празници и предизборната ваканция, която започна след това заради предсрочните избори на 9 юни. По-рано депутатите единодушно забраниха рекламата на хазарт във всички медии.

Какво оспориха Радев и природозащитниците

Президентът оспори разпоредбите, с които беше заложено да се съкрати времето на компетентните органи да се произнесат по оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) на даден проект и въвеждаха принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Това беше един от основните мотиви и на природозащитниците срещу измененията.

Радев оспори и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, когато става дума за строителство на обекти с национално значение - с промените беше прокарано жалби да се разглеждат само от една съдебна инстанция, а не от обичайните две.

Той се обяви и срещу удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Президентът оспори и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което според мотивите му води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Коалиция "За да остане природа в България" приветства мотивите към президентското вето. Тя излезе с позиция, в която се казваше, че "въпросните промени имат за цел осигуряване на "бърза писта" за най-опасните за хората и природата и с най-голям корупционен риск инвестиционни проекти в държавата (вкл. магистрали, АЕЦ, ТЕЦ, заводи и депа за отпадъци, кариери, газопроводи и т.н.)".

Реакциите

"Не може повече така. Вие предлагате всичко да продължи, както е било досега", каза по време на дебатите вносителят на проекта Делян Добрев от ГЕРБ. Той го направи между първо и второ четене и такапоправката изобщо не беше подложена на обществено обсъждане.

"И затова няма 15 години тунел под Шипка. Затова нямаме магистрала "Струма", затова 1 милион софиянци страдат лятото, когато тръгнат за море и пак ще продължат да страдат", обърна се още Добрев към депутатите от останалите партии.

Йордан Цонев от ДПС го подкрепи каза, че няма да оставят "обществото да бъде рекетирано" с една благородна кауза и да няма никакъв баланс между икономическо развитие на обществото и икономически интереси.

"Понеже многократно се говори за зелен октопод и за зелен рекет - много по-страшен от зеления октопод е октоподът на мафията и рекетът от мафията", отвърна Татяна Слутанова-Сивиева от ПП-ДБ.

Александър Дунчев от "Зелено движение" коментира пред Сега, че "истинската цел на вносителите е да улеснят близки до партиите фирми да крадат средства от бюджета и от еврофондовете".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG