Връзки за достъпност

Извънредни новини

Твърдо зад Украйна и НАТО. Кой е Киър Стармър, новият британски премиер


Киър Стармър
Киър Стармър

За първи път от 14 години Великобритания ще се управлява от лейбърист - Киър Стармър. Какво следва за подкрепата за Украйна с новия британски премиер? Ще се промени ли нещо по отношение на връзките с ЕС? Каква ще е политиката му за мигрантите? Ето отговорите.

След 14 години управление на консерваторите, петима различни премиери и Брекзит Великобритания даде знак, че иска значителна промяна в управлението си.

Това пролича от резултатите на парламентарните избори в четвъртък, на които гласоподавателите отредиха победа с огромна преднина на Лейбъристката партия пред Консервативната и така си гарантираха генерални промени в политиките на правителството, най-вече по отношение на вътрешната политика.

Новият лидер, който ще се опита да ги изпълни, се казва Киър Стармър.

"Работата по промяната започва незабавно", каза той в петък, цитиран от Би Би Си. Той влезе на Даунинг стрийт 10, след като по-рано през деня бившият премиер Риши Сунак подаде оставка, а крал Чарлз Трети официално възложи на Стармър да състави правителство, с което той формално стана министър-председател.

Новият премиер призна, че изпълнението на планираните от лейбъристите реформи няма да е лесно, но обеща да състави правителство, което да служи на хората и което цели да осъществи "национално пренастройване".

Кой е Стармър

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър често е описван като прагматичен, дори понякога "скучен" политик, който не подхожда към политиката като към шоу.

Той е лидер на партията от 2020 г., като "Икономист" казва, че оттогава политиката му е станала по-центристка.

"Той може и да не е идеолог, но е институционалист. (...) Той вярва, че ключът към възстановяването на Великобритания се крие в умерена реформа, политическа стабилност и компетентно правителство", казва още изданието.

Преди да влезе в политиката, той оглавява прокуратурата. Завършил е Оксфордския университет и е бил адвокат правозащитник.

Една от по-съществените реформи, които въвежда в прокуратурата, е замяната на хартиените досиета с цифрови, което ускорява значително наказателните процеси.

Външна политика

Не се очакват големи промени във външната политика на страната, с изключение на малки разлики с политиките на консерваторите по отношение на миграцията и отношенията с Европейския съюз.

  • Украйна и Русия

Лейбъристите обещаха "непоколебима" военна, финансова, дипломатическа и политическа подкрепа. В манифеста на партията се споменава и подпомагане при определянето на пътя на Украйна към членство в НАТО.

Оливия О'Съливан, директорка на програмата "Великобритания в света" в базирания в Лондон мозъчен тръст "Чатъм хаус", каза пред Радио Свободна Европа (RFE/RL), че външната политика е "една изненадваща област на консенсус във Великобритания".

"Има много малко разлика между тяхната позиция [на лейбъристите] и тази на консерваторите", каза тя.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър (вдясно) се среща с украинския президент Володимир Зеленски в Уестминстърския дворец в Лондон по време на първото му посещение в Обединеното кралство след руската инвазия в Украйна, 8 февруари 2023 г.
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър (вдясно) се среща с украинския президент Володимир Зеленски в Уестминстърския дворец в Лондон по време на първото му посещение в Обединеното кралство след руската инвазия в Украйна, 8 февруари 2023 г.

По-рано Киър Стармър намекна, че ще се срещне в началото на своето управление с украинския президент Володимир Зеленски, и определи руския президент Владимир Путин като "агресор в Украйна".

  • НАТО и отбрана

Стармър и лейбъристите заявяват и "непоклатим" ангажимент към първостепенната роля на НАТО в трансатлантическата сигурност.

По отношение на отбраната на страната лейбъристите казаха, че ще изготвят план за увеличаване на разходите за отбрана до 2,5 % от брутния вътрешен продукт или с 0,5% над минималното изискване на НАТО.

Партията също така планира да осигури силен вътрешен отбранителен сектор и да даде приоритет на британските предприятия за инвестиции в отбраната, пише Ройтерс.

  • ЕС

Дейвид Лами, който се очаква да стане министър на външните работи, прогнозира, че завръщането на лейбъристите на власт ще доведе до "прогресивен реализъм" във външната политика.

Една от целите на лейбъристите, които той изтъкна, е възстановяване на връзките с Европа, за да се поправят някои от щетите след Брекзит.

  • Мигранти

Лейбъристите обещават да намалят миграцията, като реформират имиграционната система, въведат ограничения за издаването на визи и обучат работници там, където има недостиг.

По отношение на незаконната имиграция партията планира по-различен подход в сравнение с този на консерваторите. Тя ще се откаже от досегашния план за депортиране на търсещите убежище и ще се съсредоточи върху спирането на престъпните групи за контрабанда на хора и засилването на сигурността по границите.

Правителството също така обещава да създаде ново звено, което да ускори извеждането на хора, които нямат право на престой, в сигурни държави.

Вътрешнополитически цели

Някои от основните вътрешнополитически цели на лейбъристите ще бъдат икономически растеж, подобряване на Националната здравна служба, по-достъпна зелена енергия и подобряване нa образователната система.

  • Икономика

Лейбъристката партия приема като своя първа мисия подобряването на стандарта за живот в страната, пише Ройтерс. Тя казва, че ще бъде "про-бизнес и про-работническа" и ще въведе нова индустриална стратегия, която ще сложи край на краткосрочната икономическа политика.

Партията каза, че икономическият ѝ подход ще се ръководи от фискални правила, изискващи балансиран бюджет, при който ежедневните разходи се покриват от приходите, а дългът намалява като дял от икономиката до петата година от прогнозата.

Лейбъристите се ангажират също да не повишават данъците за работещите хора и да ограничат корпоративния данък на сегашното ниво от 25 %.

  • Здравеопазване

Един от основните проблеми в здравеопазването във Великобритания през последните години е пренатоварената здравна система, която води до дълги периоди на изчакване за много от услугите на Националната здравна служба.

Лейбъристите планират да се справят с този проблем, като увеличат потенциалните седмични болнични посещения с още 40 000, стимулират персонала да извършва допълнителни прегледи и използва свободния капацитет в частния сектор.

  • Зелени политики и енергетика

В сферата на енергетиката Лейбъристката партия ще се стреми към преминаване към зелена енергия до края на десетилетието, като увеличи вятърната и слънчевата енергия, подпомогне финансирането на нови технологии в сферата и поддържа газовите и ядрените електроцентрали.

  • Образование

В областта на образованието лейбъристите планират да наемат 6500 нови учители и да открият 3000 нови детски градини. Партията обеща и да прекрати освобождаването от данъци на частните училища, за да инвестира повече в държавните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG