Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания е разрешила на Украйна да използва далекобойни ракети срещу Русия, твърди издание


Ракета с голям обхват Storm Shadow.
Ракета с голям обхват Storm Shadow.

Украйна е получила разрешение от Великобритания да използва крилатите ракети с голям обхват Storm Shadow за удари дълбоко в територията на Русия. Това твърди в своя публикация британското издание Гардиан. От медията добавят, че се очаква решението да бъде официално обявено в петък, когато британският премиер Кийр Стармър ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.

Новината идва на фона на исканията на украинския президент Володимир Зеленски страната му да получи от Запада далекобойни ракети и разрешение да ги използва за удари дълбоко в територията на Русия. До момента нито Вашингтон, нито друг от западните съюзници на Киев, не е дал подобно разрешение. Преди седмица министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че далечни удари срещу Русия с американски оръжия няма да обърнат развоя на войната.

От своя страна Русия заплаши Запада, че ще отговори пропорционално, в случай, че Киев получи разрешение да използва далекобойни ракети за удари по територията ѝ.

По време на срещата между Зеленски, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Великобритания Дейвид Лами, представителят на Белия дом намекна, че Вашингтон се приближава до решение да вдигне ограниченията.

„Работим в спешен порядък, за да гарантираме, че Украйна има необходимото, за да се защитава ефективно“, каза Блинкен. Иксането на Украйна към САЩ е за употреба на ракетите ATACMS.

Решението на западните съюзници на Киев идва след множеството удари с дронове, далекобойни ракети върху цивилни цели и украинската енергийна инфраструктура.

До момента Украйна отговаря с удари с дронове срещу руската енергийна инфраструктура и основно срещу петролни рафинерии.

В сряда САЩ и Великобритания обявиха и нов пакет оръжейна помощ за Киев на стойност 1,5 млрд. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG