Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вие сте проект, временен". "Величие" подкрепи ГЕРБ и ДПС в гласуване за комисията за правилника


Депутатката от ГЕРБ Анна Александрова
Депутатката от ГЕРБ Анна Александрова

Новосъздадената партия "Величие" в петък за пръв път подкрепи ГЕРБ и ДПС при гласуването за председател на временната комисия за изработване на правилник на 50-ото Народно събрание. Благодарение на гласовете от депутатите на новата формация на поста беше избрана Анна Александрова от ГЕРБ.

"Величие" беше създадена преди няколко месеца и изненадващо влезе в парламента. Като нейни лидери се изявяват бившият служител на Национална служба за охрана (НСО) Николай Марков и Ивелин Михайлов, който стои зад изграждането на съоръжението "Исторически парк" край Варна.

Марков стана депутата, докато Михайлов остана извън парламента. Двамата често публично защитават проруски тези. Марков дори заявява, че предава информация на Русия. Тази седмица "Величие" отказа да участва в преговори за правителство с първия мандат на ГЕРБ, след като Бойко Борисов не се съгласи на лидерска среща с Марков.

На този фон в петък депутатите на "Величие" осигуриха 13 гласа за избора на Александрова. Освен тях, нейната кандидатура беше подкрепена от ГЕРБ, ДПС и трима души от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Така Александрова, която е бивша председателка на парламентарната правна комисия, оглави комисията за правилника със 129 гласа "за", 46 "против" и 52 "въздържал се" от гласували общо 22 народни представители. Другата претендентка за поста беше Цвета Рангелова от "Възраждане".

Изборът на Александрова предизвика гневната реакция на Цончо Ганев от "Възраждане". Въпреки че формацията му също защитава проруски позиции, подобно на "Величие", лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че партията на Марков и Михайлов е "американски проект".

"Благодарение на техни величества избрахте, заедно с ДПС и с ГЕРБ председател на комисия. Да кажа на най-видния подполковник, че той седна току-що ритуално в скука на Пеевски. И го обслужи", каза Ганев от трибуната.

Той визираше Николай Марков, който няма чин полковник, но сам се нарича по този начин, което Ивелин Михайлов описва просто като "прозвище".

"Вие сте проект, временен. Една част от вас сте секта, ние православните християни сектанти, като вас, не искаме", добави Ганев, визирайки култа към личността на Михайлов, който той открито поддържа сред съмишлениците си в "Исторически парк".

"Позволявате си да обиждате и да правите внушения, които са абсолютно недопустими. Първо, г-н Ганев, никой не ви е назначил за морален коректив на парламента. Второ, нямате право да обиждате не само народни представители, но и всички тези хора, които са гласували за тях", реагира Виктория Василева от "Величие".

Василева беше номинацията на партията си за председател на парламента, но за нея гласуваха само колегите от групата ѝ. Преди две години тя беше зам.-председател на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН), но напусна парламента предсрочно. Началото на политическата ѝ кариера пък е в младежката организация на СДС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG