Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" ще търси кабинет с всички без ГЕРБ и ДПС, ако получи третия мандат


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

"Възраждане" ще разговаря за формиране на общо правителство с всички партии освен ГЕРБ и ДПС, ако получи третия мандат, каза лидерът на партията Костадин Костадинов в неделя пред БНР.

Новината идва ден преди началото на предстоящите консултации на партиите при президента Румен Радев.

Досега "Възраждане" не е участвала в управлението на страната. Тя настояваше да управлява или сама, или в коалиция с партии, които изпълнят конкретни нейни условя. Партията е известна с проруските си позиции и призивите за излизане на България от НАТО и ЕС.

Формациите, с които Костадинов предлага да преговаря, включват проевропейската "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и новосъздадената "Величие".

"В парламента има две партии, които са огромният проблем за функционирането на политическата система, ГЕРБ и ДПС, но тези две формации имат 115 гласа, а останалите имаме 125", каза Костадинов.

Според него политиките, по които има несъгласие с другите формации, могат да бъдат решени чрез референдуми, включително за влизането в еврозоната и за членството на страната в НАТО, а министър-председателят трябва да е консенсусна фигура.

По-късно през деня също в ефира на БНР председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че партията му би разговаряла с "Възраждане", която според него е тръгнала по "правилния еволюционен път", като е започнала да търси широка подкрепа.

"Възраждане" е четвъртата по големина парламентарна група. В предишния парламент тя беше трета политическа сила.

На предсрочните парламентарни избори ГЕРБ и ДПС станаха първа и втора политическа сила с общо 115 депутати. Двете са склонни да управляват заедно, но за целта трябва да получат подкрепата на поне още шестима депутати. Никоя от останалите партии до момента не е заявила готовност да подкрепи техен мандат.

Другата партия освен "Възраждане", която поиска да получи третия мандат, е ИТН. Тя каза, че ще предложи свое правителство, като не уточни с кого. Според Костадинов, ако президентът Радев връчи третия мандат на ИТН, "ще подари властта на ГЕРБ и ДПС".

До март месец след компромисно споразумение около конкретни евроатлантически цели ГЕРБ и ПП-ДБ управляваха с подкрепата на ДПС. След това ГЕРБ се оттегли от властта и така предизвика нови избори.

По-рано в края на 2021 г. беше съставен кабинетът на Кирил Петков, който включваше ПП, БСП, ДБ и ИТН. Тогава ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" останаха в опозиция. Близо половин година по-късно ИТН се оттегли от управляващото мнозинство заради несъгласие с политиката на Петков за Северна Македония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG