Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГДБОП ще проверява "Възраждане" заради черния списък с учители


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Прокуратурата във Варна е образувала проверка по преписката за списък с учители, обвявили се против анти-ЛГБТ закона. Той беше публикуван в социалните мрежи от местната структура на "Възраждане" с призиви да им се търси сметка.

Проверката е възложена на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщава апелативната прокуратура във Варна пред "Сега".

В края на август прокуратурата се самосезира по медийна информация за действията на "Възраждане". В партийния черен списък са включени варненски учители, които са подкрепили подписка на над 800 преподаватели и учени от цялата страна срещу новите поправки в Закона за училищното и предучилищното образование, които забраняват ЛГБТ "пробагандата" в училищата.

Промените бяха предложени от "Възраждане" и приети с голямо мнозинство в парламента в началото на август.

В социалните мрежи хората на Костадин Костадинов определят подписалите се учители като "джендъри", които "паразитират" в училищата.

Сега ГДБОП проверява дали има данни за извършено престъпление и ако има, ще бъде образувано разследване.

Законовите промени по руски модел, инициирани от проруската партия "Възраждане" и прокарани с помощта на ГЕРБ, срещнаха недоволството на гражданското общество и Съвета на Европа, а Европейската комисия поиска обяснения от България.

Действията на "Възраждане" бяха критикувани от политици от ПП-ДБ, както и от няколко представители на ГЕРБ. Министерството на образованието също излезе в защита на преподавателите, също омбудсмана и комисията за защита на личните данни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG