Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Махайте се оттук". Въоръжени жестоко пребиха руска журналистка и адвокат в Чечения


Елена Милашина в момента се намира в болница в Грозни.
Елена Милашина в момента се намира в болница в Грозни.

Награждаваната журналистка от руския опозиционен в. „Новая газета“ Елена Милашина и адвокатът Александър Немов са били жестоко пребити и измъчвани от въоръжени нападатели в Чечения, съобщи във вторник правозащитната група Team Against Torture.

Двамата пострадали в момента се намират в болница в Грозни с множество наранявания. Милашина е със счупени пръсти на двете ръце, обръсната глава и залята с боя, а Немов е бил намушкан в крака, добавят от организацията. Милашина стана обект на подобно нападение в Чечения и през 2020 г.

Журналистката и адвокатът са пътували до Чечения, за да присъстват на произнасянето на присъда срещу Зарема Мусаева. Тя е майка на тримата чеченски опозиционери Ибрагим, Абубакар и Байсангур Янгулбаеви, които избягаха от страната заради тормоз, предизвикан от техни онлайн критики срещу подкрепяния от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров.

Кадиров, други чеченски официални лица и член на руската Дума публично се заканиха да убият всички членове на семейство Янгулбаеви, наричайки ги "терористи". Мусаева беше изправена пред съда за измама и нападение над служител на реда - обвинения, които критици на Кадиров определят като политически мотивирани.

Милашина и Немов са били нападнати, докато са пътували от местното летище към столицата Грозни, съобщиха правозащитни групи. При атаката оборудването и документите им са били унищожени.

Руската правозащитна организация "Мемориал" съобщи, че нападателите са обръснали главата на Милашина, счупили са няколко от пръстите ѝ и са покрили главата ѝ със зелена боя.

"Те бяха брутално ритани, включително в лицето, заплашвани със смърт, с опрян пистолет в главите им, а оборудването им беше отнето и разбито", информираха от организацията в Телеграм.

По информация на правозащитниците, докато ритали и удряли двамата пострадали, нападателите са крещяли: "Вие сте предупредени. Махайте се оттук и не пишете нищо!"

Руски и международни правозащитни групи от години обвиняват Кадиров, че допуска тежки нарушения на правата на човека, включително отвличания, изтезания, убийства и преследване на ЛГБТ общността.

Критиците на Кремъл казват, че руският президент Владимир Путин неглижира данните за подобни жестокости, защото разчита на бившия бунтовнически командир да контролира сепаратистките настроения и насилието в Чечения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG