Връзки за достъпност

Извънредни новини

Областният управител на София Вяра Тодева няма да подаде оставка, след като ГЕРБ и БСП ѝ я поискаха


Областният управител на София-град Вяра Тодева
Областният управител на София-град Вяра Тодева

Областният управител на София-град Вяра Тодева няма да подаде оставката си. Това стана ясно от думите ѝ по време на пресконференция в петък. Тя каза, че не вижда нито една причина да направи това.

Новината идва, след като представителите на ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ" в Столичния общински съвет (СОС) поискаха оставката на Тодева в четвъртък. Причина за това беше, че тя върна решенията на СОС за избор на съставите на постоянните комисии, както и на заместник-председателите на съвета.

Тези решения бяха взети на 9 февруари и с тях коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (ПП-ДБ-СС), която има мнозинство в съвета, загуби управлението в почти всички комисии.

“Няма проблем, всеки може да ми иска оставката, на този етап не виждам нито една причина да си я подам”, каза Тодева.

Тя припомни и причините да върне решението на СОС. Това са процедурни нарушения - неспазени изисквания за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, както и липсваща причина за свикване на извънредно заседание.

“Решенията трябва да бъдат прегласувани. В интерес на гражданите на София е всички решения да бъдат легитимни, да бъдат взимани по съответния разписан в закона ред”, каза тя.

По-късно решението ѝ беше коментирано и от кмета на София Васил Терзиев, който каза, че то е аргументирано с нормативни актове. "В следващите 4 години правилата ще се спазват. И писаните, и неписаните", каза той.

Решението за разпределението на комисиите беше взето на 8 февруари на извънредно заседание след 12-часово редовно, на което беше избран председателят на съвета.

Тогава повечето важни комисии бяха получени от ГЕРБ - финанси, икономика, образование и култура. БСП застана начело на комисиите по транспорт и здравеопазване, отцепниците от “Възраждане” - по архитектура, а "Има такъв народ" (ИТН) – по инженерните въпроси.

Освен това броят на съветниците в комисиите беше увеличен, което отне числения превес на ПП-ДБ-СС. Всичко това се случи с доклад, внесен от Карлос Контрера от ВМРО.

По-късно представители на ПП-ДБ-СС коментираха, че с тях не е обсъден въпросът за ръководствата на комисиите, както и че не им е оставено време да се запознаят с доклада. Това е и една от причините Тодева да го върне за прегласуване. Според настоящия правилник на СОС общинските съветници трябва да бъдат уведомени писмено не по-късно от 3 дни преди свикването на извънредно заседание.

Вече четвърти месец СОС не може да започне работа. ПП-ДБ-СС има мнозинство в СОС, но то не беше достатъчно, за да се избере първоначално предложеният от нея председател – Борис Бонев.

На 8 февруари от осмия опит съветниците успяха изберат председател - Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Той ще изпълнява функцията временно до края на юли, като беше обявено, че за това е постигнат пълен консенсус от всички партии.

На същото заседание, бяха избрани и зам.-председателите - Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС, Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от "БСП за България", Вили Лилков от "Синя София"и Севделина Петрова от „Възраждане“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG