Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мисията е изпълнена". Урсула фон дер Лайен, Антониу Коща и Кая Калас са номинирани за висшите постове в ЕС


Досегашният председател на Европейския съвет Шарл Мишел, преизбраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен (в средата) и новата първа дипломатка на ЕС Кая Калас след края на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел, 28 юни 2024 г.
Досегашният председател на Европейския съвет Шарл Мишел, преизбраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен (в средата) и новата първа дипломатка на ЕС Кая Калас след края на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел, 28 юни 2024 г.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен официално е номинирана за още един 5-годишен мандат на поста. Доскорошният премиер на Португалия Антониу Коща е кандидат да оглави Европейския съвет, а премиерката на Естония Кая Калас е излъчена за бъдеща ръководителка на външната политика на Европейския съюз (ЕС). Това потвърди Европейския съвет на срещата си на върха, приключила в Брюксел в ранните часове в петък.

Номинациите на тримата станаха факт почти три седмици след края на европейските избори. На тях проевропейските партии в Европейския парламент (ЕП) постигнаха ново мнозинство. Европейската народна партия (ЕНП), Социалисти и демократи и либералният съюз "Обнови Европа" получиха 398 от общо 720 депутатски места.

"Мисията е изпълнена, изчерпахме дневния ред още в първия ден на подготвеното двудневно заседание", обяви досегашният председател на Европейския съвет Шарл Мишел по време на съвместна пресконференция заедно с Фон дер Лайен и Калас.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианската премиерка Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Сега предстои кандидатурата ѝ да бъде гласувана от ЕП, като се очаква, че това може да стане още на учредителната му сесия на 18 юли.

"Трябва да убедя мнозинството", каза Фон дер Лайен. "Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия, социалистите и "Обнови Европа."

Тя добави, че ще търси подкрепа и от други парламентарни групи, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа. Повтори и основните принципи в работата си – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.

Кая Калас заяви, че за нея гласуването в Европейския съвет е голяма чест и носи огромна отговорност.

"Целта ми е да работя за европейското единство, да защитавам интересите и ценностите на ЕС", допълни тя.

С края на срещата на върха на Европейския съвет приключи и белгийското председателство на ЕС. От понеделник е ред на Унгария.

"Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н [Виктор] Орбан", каза белгийският премиер Александър де Кро.

По време на заседанието си европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността, отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет призова ЕК и първия дипломат на ЕС да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към Черноморския регион.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG