Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария няма да подкрепи преговори за членство на Украйна в ЕС. Орбан предлага "партньорство"


Унгарският премиер Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгария няма да подкрепи предложението на Европейския съюз (ЕС) за започване на преговори за присъединяване на Украйна към блока, заяви началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан в четвъртък.

Ден по-късно Орбан уточни, че ЕС най-напред трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Киев, преди да се стигне до преговори за членство. С това Орбан очерта възможен компромис преди предстоящата този месец среща на лидерите на ЕС.

Унгарската позиция идва месец след като Европейската комисия (ЕК) препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за присъединяване на Украйна към блока. Страната беше допусната като кандидатка за членство в ЕС след началото на руската инвазия срещу нея през февруари 2022 г.

За стартиране на преговорите е нужно одобрението на всички 27 страни членки. През декември предстои техните лидери да се срещнат, за да решат дали да приемат препоръката на ЕК. Унгария е най-вероятният противник на тази идея.

„Имаме работа с напълно преждевременно предложение“, каза в четвъртък началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш. Той добави, че Унгария „не може да допринесе за общо решение“ относно поканата към Украйна да започне процеса на присъединяване.

Гуляш каза още, че Унгария няма да подкрепи предложените промени в бюджета на ЕС, с които се предвижда помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро.

В петък Орбан заяви в интервю за унгарското обществено радио, че преди да се премине към преговори за членство, е по-добре ЕС да подпише споразумение за стратегическо партьорство с Украйна.

„Това [споразумение] може да продължи до 5-10 години, нека ги сближим, тъй като сега разликата е твърде голяма“, каза Орбан, цитиран от Ройтерс.

„Нека дадем време да работим заедно и когато видим, че можем да работим заедно, тогава да повдигнем въпроса за членството“, добави той.

Предложението на унгарския премиер за „стратегическо партньорство“ с Украйна идва дни след като ЕС размрази 900 млн. евро авансови плащания за Унгария.

Еврофондовете на страната бяха замразени заради опасения от страна на ЕС, че парите могат да се използват, за да стимулират корупцията в Унгария.

Виктор Орбан се смята за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин в Европа. Унгарският премиер се обявява против санкциите на ЕС срещу Москва вследствие от руското нахлуване в Украйна и задържа финансовата помощ за Киев.

Замразяването на еврофондовете, предназначени за Унгария, е и начин ЕК да убеди Орбан да промени позицията си.

По-рано през ноември Орбан каза, че според него Украйна е „на светлинни години“ от присъединяване към ЕС.

Украйна има амбиции да стане членка на ЕС повече от десетилетие. В края на 2013 г. решението на тогавашния президент Виктор Янукович да отмени търговската сделка с блока и да се обърне към Русия стана повод за протести, известни като Евромайдан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG