Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фабрика за пропаганда". Защо хиляди излязоха на протест в Унгария


Хиляди унгарци поискаха връщане на свободата на медиите по време на протест в Будапеща на 5 октомври 2014 г.
Хиляди унгарци поискаха връщане на свободата на медиите по време на протест в Будапеща на 5 октомври 2014 г.

Хиляди участваха в масови протести в Унгария в събота. Те недоволстват срещу "фабриката за пропаганда", управлявана от държавната телевизия на авторитарния министър-председател Виктор Орбан и искат свободни медии в централноевропейската държава.

От години местни и чуждестранни наблюдатели казват, че свободата на словото в страната е значително ограничена. Те отбелязват, че партията на Орбан, чрез свързани с правителството олигарси, е изградила медийна империя, в която медиите се контролират от държавата.

По данни на международната неправителствена организация "Репортери без граници", според които управляващата партия на Орбан Фидес контролира около 80% от медийния пазар в Унгария.

Протестът беше организиран от най-изявения унгарски опозиционер Петер Магяр. През последните месеци неговата дясноцентристката опозиционна партия Тиса се превърна в най-сериозното политическо предизвикателство за Орбан, откакто той поема властта преди близо 15 години.

На изборите за Европейски парламент миналото лято партията на Магяр събра около 30% от гласовете, като се доближи до Фидес на Орбан.

"Стига лъжи и пропаганда"

Хиляди протестиращи се събраха пред централата на държавната медийна група MTVA в столицата Будапеща. Според тях тя е утвърдена пропагандна мрежа, управлявана от националистическото правителство за сметка на данъкоплатците.

"Обществените медии в Унгария днес са международен скандал", каза 43-годишният опозиционен лидер пред множеството в Будапеща. "Стига вече гадости, стига лъжи, стига пропаганда. Търпението ни се изчерпа. Дойде време за конфронтация."

Добрите отношения на Орбан с руския президент Владимир Путин, отказът му да осъди инвазията на Москва в Украйна, както и нападките му срещу върховенството на закона и обвиненията в корупция превърнаха Унгария в черната овца на Европейския съюз.

Откакто пое властта през 2010 г., все по-авторитарният премиер ограничава гражданските права и контролира голяма част от медиите.

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч (Human Rights Watch) казва, че свободата на медиите в Унгария е "подложена на атака", откакто Орбан пое властта в страната.

"Намесата на унгарското правителство в медийната свобода и плурализма, част от систематичната му атака срещу върховенството на закона, възпрепятства работата на независимите журналисти за търсене на отговорност от властите и пречи на обществото да получи достъп до информация", се казва в доклад на организацията.

В изтекли през 2020 г. от държавната телевизия записи и имейли показват, че репортерите са инструктирани да заемат критични позиции например спрямо проблемите на мигрантите, ЛГБТ общността и климатичните промени.

Лидерът на опозиционната партия Тиса Петер Магяр говори пред централата на държавната телевизия MTVA в Будапеща, 5 октомври 2024 г.
Лидерът на опозиционната партия Тиса Петер Магяр говори пред централата на държавната телевизия MTVA в Будапеща, 5 октомври 2024 г.

"Обществеността чува само едната страна"

Демонстрантите настояват за разрушаване на "фабриката за пропаганда" и възстановяване на истинските обществени медии, както и за незабавното уволнение на шефа на MTVA Даниел Пап. Държавната медийна група включва телевизионни канали, сайтове и радио.

Независимият парламентарен депутат Акош Хадхази нарече централата на MTVA е "най-силният бастион на властта в страната". Той призова директорите на новините, които фалшифицират новини, да подадат оставка, а правителствената пропаганда да бъде забранена със закон.

"Абсурдно е, че в медиите, които се финансират от данъкоплатците, излиза само правителствена пропаганда", каза той.

Пенсионираната учителка от Южна Унгария Агнес Гера каза, че опозиционните мнения се цензурират в обществените медии, което ограничава достъпа на унгарците до информация за политическите алтернативи.

"Много е жалко, че системата работи по този начин, при който обществеността чува само едната страна и дори не знае за другата", каза тя.

Много опозиционни политици казват, че не им се предоставя възможност да се появят по обществената телевизия, за да общуват с избирателите.

Магяр призова поддръжниците си за нова демонстрация на 23 октомври - националният празник, посветен на неуспешната революция срещу съветското господство в Унгария през 1956 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG