Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария обвини НАТО в двойни стандарти. Орбан се срещна с Тръмп


Виктор Орбан (вляво) и Доналд Тръмп на среща във Флориде, 11 юли 2024 г.
Виктор Орбан (вляво) и Доналд Тръмп на среща във Флориде, 11 юли 2024 г.

Унгарското правителство обвини партньорите си от НАТО в двойни стандарти и неуспех в справянето с войната на Русия срещу Украйна. В същото време самият премиер Виктор Орбан напусна срещата на върха на алианса във Вашингтон, за да се види с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Орбан, който се самопровъзгласи за умиротворител между Русия и Украйна, посети последователно Москва, Русия и Китай преди да замине за Вашингтон за срещата на НАТО. Той говори с президентите Владимир Путин, Володимир Зеленски и Си Джипин, а после написа писмо до ръководството на Европейския съюз, в което го информира "за увереността на Путин в поражението на Украйна".

За срещите на Орбан ЕС каза, че той не може да представлява ЕС и действа само като министър-председател на Унгария. Освен това Брюксел разкритикува срещата му с Путин.

Унгарският премиер често заема проруски позиции и критикува доставките на оръжие за Украйна. Това е в разрив с общата европейска позиция, според която Путин нарушава международното право, а действията му застрашават сигурността в страните членки.

Във Вашингтон, на среща с украинския президент Володимир Зеленски унгарският министър на външните работи Петер Сиярто каза, че Унгария "ще продължи да се застъпва за диалога и дипломатическите канали".

По думите му настоящата стратегия за справяне с войната, която Русия води срещу Украйна вече две години и половина обаче "е пълен провал".

Сиярто представляваше унгарския премиер Виктор Орбан, който напусна Вашингтон по-рано, за да се срещне с Тръмп в щата Флорида. Тръмп е и кандидат отново за президент на САЩ, изборите предстоят през ноември.

Унгарският дипломат разкритикува "непоследователния подход на НАТО". Той каза, че Израел е насърчаван да преговаря с палестинската въоръжена групировка "Хамас", докато дипломатическите канали за конфликта в Украйна остават затворени.

Сиярто възрази и срещу натиска върху страни от Европейския съюз като Унгария да прекратят ядреното си сътрудничество с Русия. В същото време търговията между САЩ и Русия, особено в сектора на урана, се увеличава, каза той. Дали зад кулисите не се водят тайни преговори, попита Сиярто.

По отношение на желанието на Украйна да се присъедини към НАТО Сиярто каза, че "от унгарска гледна точка членството на Украйна в НАТО може да отслаби алианса и е важно такова членство да бъде разгледано внимателно".

В заключителната си декларация след срещата на върха лидерите на страните членки на НАТО подкрепиха "необратимия път" на Украйна към членство в алианса.

След края на срещата на върха участници казаха, че Унгария не е участвала в дискусията. Няколко държави също ясно изразиха несъгласието си с изявленията на унгарския външен министър.

В същото време Орбан и Тръмп са обсъдили начините за постигане на мир в Украйна.

"Мирна мисия 5.0. За мен беше чест да посетя президента Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго днес. Обсъдихме начините за постигане на мир. Добрата новина на деня: той ще реши този проблем!", написа Орбан написа в социалната мрежа Екс след срещата.

"Благодаря ти, Виктор. Мирът трябва да настъпи, и то възможно най-скоро",написа Тръмп на свой ред в социалната мрежа Truth.

Според Блумбърг разговорът между двамата може да предизвика опасения, че унгарският премиер е посредник между руския президент и Тръмп.

По-рано самият Тръмп каза, че ако дойде на власт, ще може да спре войната на Русия с Украйна за 24 часа. Според пубикации Тръмп може да намали военната помощ за Украйна, ако президентът Володимир Зеленски откаже да преговаря с Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG