Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойкот. Еврокомисарите няма да участват в срещи в Унгария след визитите на Орбан в Русия и Китай


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вляво) и унгарският премиер Виктор Орбан
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вляво) и унгарският премиер Виктор Орбан

Еврокомисарите ще бойкотират планираните в Унгария неформални срещи в рамките на унгарското председателство на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи говорителят на Европеската комисия (ЕК) Ерик Мамер в понеделник.

Новината идва, след като на 1 юли Унгария пое ротационното председателство на ЕС за следващите 6 месеца. Още същата седмица унгарският премиер Виктор Орбан отиде на посещения в Русия и Китай, където се срещна с президентите Владимир Путин и Си Дзинпин.

И двете визити не бяха съгласувани с ЕС и бяха остро разкритикувани от лидерите на блока.

Сега от ЕК съобщиха, че нейните комисари няма да присъстват на планираните в Унгария неформални срещи.

"В светлината на последния развой на събитията, белязали началото на унгарското председателство" на ЕС, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен "реши, че комисията ще бъде представлявана само на ниво "висши представители" по време на неформалните срещи на Съвета" на ЕС, насрочени в Унгария до края на тази година, написа говорителят на ЕК Ерик Мамер в социалната платформа Екс.

Овен това традиционното посещение на членовете на ЕК в страната председател в началото на мандата ѝ сега няма да се състои, добави Мамер.

Унгария разкритикува решението, като министърът по европейските въпроси на страната Янош Бока обвини ЕК, че си избира институции и държави-членки, с които иска да работи.

"Комисията не може да избира институциите и държавите-членки, с които иска да си сътрудничи. Всички решения на Комисията ли вече се базират на политически съображения?“ написа Бока в Екс.

Ходът на ЕК идва след непотвърдена информация от изданието Политико, че върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел планира да свика външните министри на блока за свое собствено "официално" заседание на Съвета по същото време, когато Унгария е насрочила подобно събиране.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отлетя за Москва на 5 юли и след това на 8 юли за Китай, без да информира ЕС предварително. Там той обсъди с Путин и Си възможностите за прекратяването на войната в Украйна.

След разговорите си с Путин в Кремъл, Орбан каза, че пътуването му представлява "първа стъпка за възстановяване на диалога" между воюващите страни. Определената от самия него като "мисия за мир" обаче беше остро осъдена от европейските лидери, които казаха, че той няма мандат да говори от името на ЕС.

Унгарският премиер често заема проруски позиции и критикува доставките на оръжие за Украйна. Това е в разрив с общата европейска позиция, според която Путин нарушава международното право, а действията му застрашават сигурността в страните членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG