Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна има основателна военна причина да навлезе по-дълбоко в Русия, каза представител на НАТО


Украинският президент Володимир Зеленски и председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер. Снимката е от 21 март 2024 г.
Украинският президент Володимир Зеленски и председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер. Снимката е от 21 март 2024 г.

Въпросът дали Украйна да използва западни ракети с голям обсег, за да нанася удари дълбоко в Русия, е политически, но от военна гледна точка Киев има право на това.

Това каза председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер в интервю за Радио Свободна Европа (RFE/RL) в събота.

Изказването му идва ден след като американският президент Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър се срещнаха във Вашингтон, за да обсъдят дали да одобрят искането на Киев да използва ракети с далечен обсег срещу цели по-дълбоко в територията на Русия.

Към момента САЩ позволяват на Украйна да изстрелва американски ракети само срещу цели в региони, разположени близо до границата.

Очакваше се Байдън и Стармър да променят това ограничение, но в прессъобщението след срещата им темата не беше засегната.

Отмяната на ограничението не е въпрос, който НАТО обсъжда, но според Бауер като военен ръководител Киев има право да използва западните оръжия и за цели, разположени по-дълбоко в територията на Русия, каза председателят на Военния комитет за RFE/RL.

„В съответствие с Хартата на ООН и в съответствие със законодателството за въоръжените конфликти, ако сте нападнати от дадена държава, тогава имате право да се защитавате“, каза Бауер и добави:

„Тази защита не спира до вашите граници. Позволено ви е действително да атакувате врага на неговата собствена територия“.

Бауер разговаря с RFE/RL в момент, когато Военният комитет на НАТО - най-висшият военен орган на алианса, се събра в Прага на двудневна конференция, за да обсъди стратегическото развитие на НАТО след срещата на върха на алианса през юли.

Въпросът за евентуално вдигане на ограниченията за употребата на западни оръжия в Украйна стана актуален през последните дни, когато се появиха признаци, че политиката на западните съюзници по въпроса може да се промени.

В четвъртък в публикация на Гардиън се появи твърдение, че Великобритания вече позволява на Киев да използва нейни далекобойни ракети срещу Русия.

В отговор на тези твърдения руският президент Владимир Путин каза, че Западът ще влезе „във война“ с Русия, ако допусне това. По-късно бившият президент и настоящ зам.-председател на руския Съвет за сигурността Дмитрий Медведев заплаши, че Русия може да унищожи украинската столица Киев и дори да прибегне до употреба на ядрени оръжия, ако Западът отмени ограниченията си.

В Прага Бауер каза, че заплахите на Путин и Медведев показват разочарованието на Москва от начина, по който се развива войната две години и половина след нахлуването на Русия.

„Мисля, че това е преди всичко доказателство за това колко са разочаровани, защото Русия не е постигнала нито една от стратегическите си цели в Украйна“, каза Бауер.

Той добави, че заплахите на Русия трябва да се приемат сериозно, но това, което НАТО и другите съюзници на Украйна правят, „е в рамките на устава на ООН, в рамките на международното право. И ние ще продължим да го правим.“

В речта си по време на конференцията в Прага Бауер похвали украинските военни за това, че са доказали на света, че няма „нищо, което да не могат да направят“ и се нуждаят само от подкрепата на съюзниците си, за да постигнат целите си.

„И ще я получат - не само сега, не само за времето на войната, но и през следващите десетилетия“, добави представителят на НАТО.

Съюзниците от НАТО, начело със САЩ, предоставиха военно оборудване за десетки милиарди долари, за да помогнат на Украйна във войната, а Бауер заяви, че с всеки изминал ден силите на Киев стават „все по-оперативно съвместими“ с тези на НАТО. По думите му това приближава страната към членство в алианса.

Въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО се обсъждаше на срещата на върха през юли. Тогава лидерите на страните членки подкрепиха „необратимия път“ на Украйна към членство в алианса, без да се обвързват с дата за това.

През май Байдън позволи на Украйна да изстрелва дарени от САЩ ракети по територията на Русия, за да се защити от голяма руска офанзива. Вашингтон обаче ограничи разстоянието, на което тези ракети могат да бъдат изстрелвани, само до цели в региони близо до границата.

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци настоява за разхлабване на тези ограничения. Според него Киев има нужда от потенциал с по-дълъг обсег на действие, за да може да се защитава по-добре от руските нападения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG