Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев разследва "най-голямата масова екзекуция" на украински войници, пленени от Русия


Украински военнопленници, освободени след размяна с Русия по-рано тази година
Украински военнопленници, освободени след размяна с Русия по-рано тази година

Украинската прокуратура е започнала разследване на случай, който определя като „най-голямата масова екзекуция“ на украински военнопленници от руските войски от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

В публикация в платформата Телеграм от сряда прокуратурата твърди, че руските сили са убили 16 украински „военнопленници“ край селата Николаевка и Сухий Яр в Покровския район на Донецка област.

Новината идва на фона на военни успехи на Русия в Покровския район. В сряда стана ясно, че руските войски са превзели и украинския град Вугледар (Угледар) в Донецка област.

Видеоклипове, разпространени в различни канали в Телеграм, показват украински войници, пленени от руските войски, които излизат от гориста местност.

След като пленниците се нареждат в редица, руските сили откриват огън. По-нататък изглежда, че видеоклиповете показват как руските войници се приближават към украинците, които са били само ранени, и отново стрелят по тях.

До момента тези видеоклипове не са проверени по независим начин.

Съгласно международното хуманитарно право, екзекутирането на войници, които вече са се предали, се счита за военно престъпление.

„Това е най-мащабният докладван случай на екзекуция на украински военнопленници на фронта и още едно доказателство, че убийствата и изтезанията на военнопленниците не са изолирани случаи“, написа главният прокурор на Украйна Андрий Костин в публикация в платформата Екс.

„Това е целенасочена политика на руското военно и политическо ръководство“, добави Костин.

Комисарят на Украйна по правата на човека Дмитрий Любинец каза, че се е свързал с ООН и с Международния комитет на Червения кръст във връзка със смъртните случаи на украински военнопленници. Любинец твърди, че са нарушени Женевските конвенции, които уреждат правата на военнопленниците.

Инцидентът не е първият случай, в който се появяват подобни обвинения срещу руски войници.

През септември Си Ен Ен публикува два видеоклипа, за които се твърди, че показват как руски военни екзекутират украински войници, които се предават. Кадрите, заснети от безпилотни самолети и предоставени от украинското военно разузнаване, включваха аудиозаписи, в които е записана предполагаемата заповед за екзекутиране на войниците.

Тогава прокуратурата на Украйна каза, че разследва поне 28 случая, свързани с убийства на украински военнопленници от началото на войната.

Русия все още не е отговорила на тези обвинения.

По-рано през август Даниел Бел, ръководител на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна, каза, че 95% от украинските войници, пленени от Русия, са подложени на изтезания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG