Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новa въздушна атака срещу Украйна, след като удар над руския град Белгород уби 22 души


Разрушения в Белгород след атаката на 30 декември
Разрушения в Белгород след атаката на 30 декември

В навечерието на Нова година Русия нанесе нова въздушна атака срещу Киев и Харков в Украйна. Това съобщават представители на украинското правителство, цитирани от Ройтерс.

Ден по-рано Москва съобщи, че удари с дронове над руския град Белгород са убили най-малко 22 души.

Новината идва, след като в петък Русия нанесе едни от най-интензивните си удари срещу украински военни и цивилни цели от началото на войната. Вследствие на това загинаха най-малко 39 души, а други 160 бяха ранени.

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна в региона около Киев бяха задействани късно в събота, за да отблъснат руската атака с дронове, съобщи военната администрация на региона в социалната мрежа Телеграм.

Атаката в Харков е засегнала няколко жилищни сгради в центъра на града. Там е избухнал и пожар. По-рано през деня при друга атака в града бяха ранени най-малко 21 души.

"В навечерието на Нова година руснаците искат да сплашат нашия град, но ние не се страхуваме - ние сме несломими и непобедими!", каза кметът на Харков Игор Терехов.

В събота бяха нанесени серия от удари по руския граничен град Белгород, при които по данни на Русия са загинали най-малко 21 души. Представители на руското правителство съобщиха, че сред тях има три деца, а ранените са над 110.

Засега Украйна не е коментирала атаката.

Кадри от града, публикувани в руските социални медии, показват горящи автомобили и черен дим, който се издига от ударените сгради. Белгород се намира близо до границата с Украйна, като от месеци градът е подложен на обстрел и нападения с дронове, за които властите обвиняват Украйна.

През нощта в петък срещу събота 32 дрона са атакували руска територия, включително в регионите Брянск, Орлов, Курск и Москва, съобщи руското Министерство на отбраната.

В петък Русия нанесе една от най-интензивните си въздушни атаки срещу Украйна от началото на войната. През нощта и сутринта на 29 декември в Киев, Днипро, Лвов, Харков, Одеса и други градове имаше експлозии, след които имаше убити и ранени.

Според Би Би Си интензивните въздушни атаки са директен отговор на повреждането на руския военен кораб "Новочеркаск" от украинска ракета в окупираното кримско пристанище Феодосия на 26 декември.

Както Русия, така и Украйна отричат да нападат цивилни цели във войната, която Русия започна през февруари 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG