Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дунавско пристанище е ударено при руски атаки над няколко украински области


При няколко ракетни удара по Харков, втория по големина град в Украйна, на 24 юли са убити поне двама цивилни.
При няколко ракетни удара по Харков, втория по големина град в Украйна, на 24 юли са убити поне двама цивилни.

При руски обстрел по редица украински региони в сряда са загинали най-малко двама души и е повредена инфраструктурата в дунавското пристанище Измаил, съобщават регионални служители.

Новината идва на фона на постепенното напредване на руската армия в инвазията ѝ срещу Украйна, която продължава вече трета година. Украинската армия страда от липса на войници, а доставките на оръжия от западните съюзници се бавят.

Възрастна жена е загинала в южния град Херсон по време на руски обстрел през нощта, съобщава регионалната военна администрация.

„През нощта руската армия удари жилищна сграда в района на Днепър в Херсон. За съжаление, загина 77-годишна жена, чието тяло беше намерено под развалините на собствения ѝ дом“, се казва в съобщение в Телеграм.

При няколко ракетни удара по Харков, втория по големина град в Украйна, е загинал поне един цивилен, съобщи кметът Игор Терехов в Телеграм. „Първият удар беше насочен към индустриална зона в един от районите на Харков. Вторият удари зона на частно предприятие, като подпали една сграда. Има данни за един загинал човек“, каза Терехов.

Губернаторът Олех Синехубов съобщи отделно, че при нападението в един от районите на областния град е била подпалена промишлена сграда.

Олег Кипер, губернатор на област Одеса, съобщи, че руски безпилотни самолети са ударили района на дунавското пристанище Измаил, което е ключово за износа на зърно от Украйна.

„Руснаците атакуваха пристанищната инфраструктура и жилищна сграда“, пише Кипер в Телеграм и добавя, че трима души са ранени. По думите на му нападението е повредило няколко пристанищни съоръжения и е предизвикало пожар, който вече е потушен.

Министерството на отбраната на Румъния, която е членка на НАТО, каза, че след нападенията срещу Измаил, който се намира на левия бряг на Дунав точно срещу румънския окръг Тулча, е изпратило два военни самолета в района. Румънската военновъздушна база „Борча“ се намира на около 135 км югоизточно от Измаил.

Отломки от руски безпилотни самолети са падали на територията на Румъния няколко пъти в миналото.

Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна казаха, че системите им за противовъздушна отбрана са свалили 17 от 23-те дрона, изстреляни от Русия по украински цели. Според командира на ВВС генерал Николай Олешчук, повечето дронове са свалени над Одеска област.

Междувременно Министерството на отбраната на Русия съобщи, че системите за противовъздушна отбрана на страната са свалили три украински дрона над Белгородска област.

В интервю за Гардиън, публикувано в сряда, украинският генерал-полковник Олександър Сирски каза, че досега украинските безпилотни самолети са се прицелили в „около 200 обекта от критичната инфраструктура“ като заводи, складове за гориво и боеприпаси дълбоко в Русия, които са били свързани с „военната логистика“.

Украйна атакува руски инсталации за рафиниране на петрол и други енергийни съоръжения, които подпомагат военните действия на Кремъл на фона на непрестанни руски нападения над украинска енергийна и гражданска инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG