Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува украинско пристанище до границата с Румъния. Букурещ осъди нападението


Разрушения след руска атака по украински склад за зърно в Одеска област. Снимката е от 21 юли 2023 г.
Разрушения след руска атака по украински склад за зърно в Одеска област. Снимката е от 21 юли 2023 г.

Руската армия атакува украинското пристанище Рени в Одеска област, съобщи областната военна администрация, цитирана от БТА. Градът е разположен на река Дунав, по която минава границата между Украйна и Румъния. Букурещ осъди атаката.

Според Одеската областна военна администрация градът е атакуван с ирански дронове Шахед-136 в ранните часове в понеделник. Твърди се, че три дрона да унищожени от украинската противовъздушна отбрана.

Вследствие на ударите е унищожен хангар със зърно и са повредени складове за товари. В едно от техническите помещения е възникнал пожар, който вече е потушен.

При нападението са ранени шестима души. Четирима средно до тежко пострадали са хоспитализирани. На всички е оказана медицинска помощ, посочват от областната военна администрация.

Рени се намира на река Дунав, по която минава границата между Украйна и Румъния, която е държава членка на НАТО.

Властите в Букурещ осъдиха руската атака в близост до границата. Президентът Клаус Йоханис написа в Туитър, че нападението е било “много близо до Румъния”.

“Тази скорошна ескалация представлява сериозен риск за сигурността в Черно море”, написа той. “Това също така засяга по-нататъшния транзит на зърно от Украйна и по този начин глобалната продоволствена сигурност.”

Украйна изнася зърно и през пристанища на река Дунав. Преди дни Русия се оттегли от сделката за износ на украинско зърно през Черно море. След това руската армия започна да обстрелва украински пристанищни градове. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Москва атакува градовете, през които Киев изнася зърно.

Това не е първият случай, в който Русия извършва атака срещу украински градове близо до границите с други държави. През ноември 2022 г. снаряд порази земеделска постройка на полска територия. Инцидентът предизвика опасения за пряко противопоставяне на Русия и НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG