Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев прегрупира силите си и се стреми към нова контраофанзива тази година


Олександър Павлюк, сухопътен командващ на Украйна
Олександър Павлюк, сухопътен командващ на Украйна

Киев се стреми да проведе нова контраофанзива през 2024 г., каза в сряда командирът на сухопътните войски на Украйна Олександър Павлюк.

Новината идва на фона на критики към украинската армия за липсата на напредък в борбата срещу нахлуващите руски войски през последните шест месеца.

Павлюк, назначен за сухопътен командващ на Украйна на 11 февруари, каза в телевизионен ефир, че военните сега се съсредоточават върху стабилизирането на фронтовите позиции и прегрупирането на войските с цел "провеждане на контраофанзивни операции през тази година".

След успешната контраофанзива срещу руските сили, окупирали региони в източната и южната част на страната, напредъкът на Украйна се забави през последните месеци, когато лидерите в Киев молеха западните съюзници за доставки на крайно необходими боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.

Междувременно в сряда украинският президент Володимир Зеленски каза, че той и гостуващият гръцки министър-председател Кириакос Мицотакис са станали свидетели на смъртоносна руска ракетна атака, докато са посещавали черноморския пристанищен град Одеса.

Украинските власти съобщиха, че при нападението са загинали най-малко петима души. Мицотакис потвърди, че руски ракети са атакували града, докато той и Зеленски са присъствали, като каза: "имаше експлозии много близо до нас".

Мицотакис добави, че той и украинският лидер, както и техните екипи, не са имали време да се укрият, като нарече инцидента "впечатляващ опит".

Руските военни съобщиха, че силите им са нанесли удар по склад, в който са се намирали безпилотни украински лодки. Твърдението не може да бъде потвърдено за момента.

На фронта

През нощта украинските и руските сили си размениха нападения с дронове, в резултат на които хиляди хора в Западна Украйна останаха без електричество, а склад за съхранение на газ в руски металургичен завод беше подпален.

"Системите за противовъздушна отбрана свалиха 38 от 42-те дрона, изстреляни от Русия към осем региона в началото на 6 март", съобщи Генералният щаб на украинската армия. Свалени са били дронове в Днепропетровска, Одеска, Херсонска, Хмелницка, Черкаска, Харковска, Виницка и Сумска област.

Руските войски в окупираната част на Донецка област са изстреляли и пет ракети земя-въздух С-300 по украински цели.

Отломки от шест руски безпилотни самолета, свалени в западната Хмелницка област, на около 800 км от източните бойни полета, са паднали върху електрическа подстанция, предизвиквайки пожар, който е прекъснал електрозахранването на повече от 14 000 души в региона, съобщи украинското министерство на енергетиката.

Далеч на изток руските сили продължават безразборно да обстрелват цивилни селища в близост до фронтовата линия в Донецк, съобщиха регионалните власти, като в сряда е бил убит поне един човек.

В село Нетайловие 63-годишен мъж е бил ранен от руски обстрел и е починал на път за болницата, съобщи областният управител Вадим Филашкин.

В Русия

В Русия склад за съхранение на бензин в Курска област в близост до украинската граница се е запалил, след като е бил ударен от два украински дрона, съобщи областният управител Роман Старовойт в Телеграм, като добави, че няма пострадали.

Резервоарът се е намирал на територията на Михайловския минен и преработвателен интегриран завод в град Железногорск, който е едно от най-големите промишлени съоръжения в Русия за производство и обогатяване на желязна руда.

Киев не е коментирал официално удара, но Ройтерс цитира анонимен източник от Главното управление на военното разузнаване на Украйна (HUR), според когото военното разузнаване е отговорно за атаката.

Това се е случило малко след като беше съобщено, че руският патрулен кораб "Сергей Котов" е бил потопен край бреговете на окупирания от Москва Крим от високотехнологични украински морски дронове, както твърди HUR.

Феодосия се намира близо до Керченския проток, който свързва Черно и Азовско море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG