Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тагарев отиде в Одеса. Още наесен България може да даде 100 съветски БТР-а на Украйна


Олексий Резников и Тодор Тагарев
Олексий Резников и Тодор Тагарев

България може да започне предаването на съветска бронирана бойна техника на Украйна още тази есен. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев на срещна в понеделник с украинския си колега Олексий Резников в Одеса.

Става въпрос за около 100 БТР-а съветски образец, които се намират в складовете на българското МВР. През юли парламентът одобри изпращането им за Украйна.

По думите на Тагарев, това, което забавя процеса, е нуждата от подписването на договор между МВР и министерството на отбраната на Украйна, "което трябва да бъде ратифицирано от нашия парламент".

Министърът каза, че това ще бъде приоритетна задача на парламента след възобновяването на работата му през септември. Веднага след това ще започне и прехвърлянето на самата техника.

По време на съвместен брифинг с Резников Тагарев декларира още подкрепата на българското правителство за законните действия срещу руската агресия и възстановяване на териториалната цялост на Украйна, съобщи военното министерство.

Тагарев коментира и инцидента, при който руски патрулен кораб стреля предупредително по търговски кораб в морето близо до бреговете на България.

„Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението", каза той.

От своя страна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и също изрази тревога от действията на Русия в Черно море. Той отбеляза стратегическото значение на зърнената сделка, тъй като продоволствената криза по света е и криза на сигурността.

В рамките на посещението си в Одеса Тодор Тагарев беше посрещнат от генералния консул на България Светослав Иванов, проведе разговори с представителите на българската диаспора и им дари български книги, съобщиха още от МО.

По-късно той посети военна база на украинските военноморски сили и положи цветя на Паметника на загиналите моряци в руско-украинската война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG