Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува на североизток. Украйна евакуира цивилни


Към 12 май Украйна е евакуирала повече от 4000 души от североизточната Харковска област.
Към 12 май Украйна е евакуирала повече от 4000 души от североизточната Харковска област.

Най-високопоставеният военен командир на Украйна каза, че силите му не са позволили на руските войски да пробият отбраната. В същото време в североизточната част на страната продължава мащабната евакуация на цивилни.

Новината идва два дни, след като руските войски се опитаха да открият нов фронт, пробивайки украинските линии в Харковска област. Киев твърди, че е отблъснал атаката, въпреки че боевете продължават.

"Опитите на руските нашественици да пробият отбраната ни са спрени", написа генерал-полковник Олександър Сирски в Телеграм в неделя.

Той повтори предупрежденията от Киев за тежката ситуация, пред която е изправена Украйна, тъй като Русия засилва настъпателните усилия в североизточната Харковска област и източната Донецка област.

По думите на Сирски Русия атакува фронта на няколко места с цел да навлезе дълбоко в украинска територия.

"Ситуацията е трудна, но силите на Украйна правят всичко възможно, за да удържат отбранителните линии и позиции и да нанесат поражения на противника", каза Сирски.

Над 4000 души са евакуирани от райони, където "има заплаха за живота и здравето на цивилното население", каза в неделя губернаторът на Харковска област Олег Синегубов. По думите му руските сили обстрелват цивилното население.

В петък Русия започна нова атака в региона. В събота руските сили казаха, че са превзели пет села, в неделя - още четири.

"От днес броят на масираните артилерийски и въздушни удари се е увеличил. Вовчанск, Липци и всички точки на северната граница са под вражески огън почти денонощно", каза Синегубов и добави, че "ситуацията е сложна". Граничният украински град Вовчанск се намира на изток от Харков и се превърна в централната точка на най-новата руска офанзива.

Украйна каза, че се бори за контрол в засегнатите райони и изглежда е отвърнала на удара с удари в самата Русия.

Руски официални лица съобщиха в неделя, че шест души са загинали и 20 са ранени, след като отломки от свалена ракета "Точка-У", изстреляна от Украйна, са попаднали в жилищен блок в Белгород. Градът е руска областна столица и се намира близо до границата с Харковска област.

В неделя местните власти в руския Волгоград съобщиха, че атака на украински дрон е предизвикала пожар в петролна рафинерия.

Във вечерното си видеообръщение в събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че ситуацията в източната Донецка област е "особено напрегната".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG