Връзки за достъпност

Извънредни новини

След удара по детска болница. САЩ и НАТО засилват помощта за отбрана на Украйна, ООН заседава


Майки прегръщат децата си, пациенти на ударената от руска ракета детска болница в Киев, 8 юли 2024 г.
Майки прегръщат децата си, пациенти на ударената от руска ракета детска болница в Киев, 8 юли 2024 г.

Съветът за сигурност на ООН се събира заради руското ракетно нападение срещу детската болница "Охматдит" в Киев. Съединените щати и съюзниците им от НАТО ще обявят нови мерки за засилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Това обявиха във вторник президентът на САЩ Джо Байдън и ООН след масираната руска ракетна атака над украински градове в понеделник. Руските военни изстреляха около 40 ракети от различен тип по Киев, Днепър, Кривий Риг, Покровск, Славянск и Краматорск. Нападението е най-кървавото от началото на годината. В него загинаха общо 38 души, ранени са 190, около 100 от тях са в болница.

В столицата Киев беше поразена една от най-големите детски болници в Европа, няколко жилищни сгради, детски градини, родилен дом, колеж, бизнес център. Загиналите в столицата са 27, сред които и четири деца.

В болницата "Охматдит" са лекувани деца със сериозни заболявания като рак и болести на бъбреците, там е имало близо 670 деца пациенти и около хиляда души персонал по време на атаката.

Всички пациенти са прехвърлени в други болници. Спасителите продължават да разчистват отломките в търсене на хора под развалините.

Украинските власти обвиняват Русия в целенасочен удар по детската болница. Русия отрича това. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза във вторник, че болницата е била поразена от украинска ракета за противовъздушна отбрана. Това каза по-рано и руското министерство на отбраната, без да посочва доказателства.

Службата за сигурност на Украйна каза, че разполага с доказателства, че става въпрос за руска крилата ракета Х-101. Във вторник тя представи снимки от част от ракетен двигател, намерена на мястото на трагедията. Анализът на траекторията и на естеството на причинените разрушения доказва, че ракетата е била насочена право към болницата, каза Службата за сигурност на Украйна.

Според анализ на ООН смъртоносният удар по детската болница е резултат от пряко попадение на руска ракета.

"Анализът на видеокадрите и оценката, направена на мястото на инцидента, сочи висока вероятност детската болница да е станала обект на пряко попадение, вместо да е засегната от отломки на свалена ракета", каза ръководителката на мониторинговата мисия на ООН по човешките права Даниел Бел.

Тя добави, че екипът ѝ, който в понеделник е посетил мястото на инцидента, не може да излезе с категорично заключение, но че ракетата, изглежда, е била изстреляна от Русия.

Решения в подкрепа на Украйна

Съветът за сигурност на ООН обяви, че във вторник ще разгледа последиците от руските удари. Заседанието е свикано по искане на Великобритания, Франция, Еквадор, Словения и САЩ. В понеделник и Володимир Зеленски поиска да се свика срещата.

Заседанието ще се проведе въпреки изявленията на Русия, която пое председателството на съвета от 1 юли, че Украйна не е включена в дневния ред на нейното председателство. Русия е сред постоянните членки на Съвета и ротационен председател, тя може да налага вето на всяко от решенията му.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро осъди руските удари по детската болница, като ги нарече "особено шокиращи".

"Ударите по цивилни граждани и граждански обекти са забранени от международното хуманитарно право. Всякакви подобни атаки са неприемливи и трябва да бъдат прекратени незабавно, каза говорителят на Гутериш Стефан Дужарич.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече смъртоносните атаки "ужасяващо напомняне за жестокостта на Русия". В началото на срещата на върха на НАТО във Вашингтон той обеща нови мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Войната на Москва срещу Киев ще е една от най-важните теми на срещата.

Въпросът за това колко твърди гаранции трябва да се дадат на Украйна за бъдещото ѝ членство в НАТО се превърна в основна тема на дискусиите между 32-те членки на организацията преди срещата на върха. САЩ и Германия се противопоставят на приемането на Украйна в алианса през тази година поради опасения от ескалация на конфликта.

В предварителния проект на общото изявление на членовете на НАТО след срещата пътят на Украйна за присъединяване към алианса е наречен "необратим". В същото време не се посочваше срок за евентуално присъединяване, пише CNN, като цитира три информирани източника.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG