Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В обувките" на Тамара от Киев. Как живеят украинките в България


Тамара Митюшкина, бежанка от Украйна
Тамара Митюшкина, бежанка от Украйна

Благодарение на помощ от неправителствената организация "Каритас" стотици бежанки от Украйна успяват да заживеят самостоятелно в България. Как се случва това?

Чува се оживена глъчка, виждат се скупчени на групи хора. Едни имат въпроси и проблеми, други им помагат да ги решат. Всички участват в ролева игра, в която в роля влизат само хората с проблемите. Другите са социални работници, някои от които са избягали в България от бомбите, които Русия пуска в Украйна.

Сцената е част от събитието "В обувките на бежанците" на неправителствената организация "Каритас", с което цели да покаже реално работата си с бежанци от Украйна.

На входа на залата посетителите получават името на персонажа, в чийто образ ще трябва да се превъплътят. Аз трябва да съм Валерия, на 27 години, от град Харков.

Току що съм пристигнала в България, където нямам познати. Трябва ми информация какви социални услуги мога да получа. Трябва да си намеря жилище, работа, личен лекар, да си открия банкова сметка, но най-вече - да науча български. Имам силна нужда и от психологическа и емоционална подкрепа.

Чула съм за организация, която помага на бежанците от Украйна да си стъпят на краката. Минавам през импровизираните ѝ пунктове, където служителите ме насочват и ме придружават в институции, за да получа всичко, което ми трябва.

Не ми е лесно "да вляза в обувките" на измислената Валерия.

Невъзможно ми е обаче "да вляза в обувките" на истинската, 47-годишната Тамара, която срещам на събитието. Вече две години тя живее с двете си деца в София. Мъжът ѝ остава да работи в Киев.

"Очаквах, че ще сме тук за кратко"

Очаквах, че ще сме тук за кратко, че войната скоро ще свърши

Като повечето бежанци, тя пристига в София несигурна и уплашена. Първоначално ѝ помага "Отворени врати" - една от неправителствените организации, които подкрепят украинските бежанци в България.

"Очаквах, че ще сме тук за кратко, че войната скоро ще свърши, затова се хванах като доброволка в организацията", казва тя.

Намира жилище, записва децата на училище, започва да учи български. Скоро обаче осъзнава, че войната няма да е кратка и "трябва да се плащат сметки".

В момента работи като продавачка в магазин. Казва, че всички българи, които среща, ѝ помагат по всякакъв начин и е много благодарна за гостоприемството и подкрепата.

Обръща се към "Каритас", след като година по-късно изпада в нужда от сериозна помощ. Малкият ѝ син е диагностициран с левкемия, има нужда от лечение и ТЕЛК, които получава благодарение на усилията на служителите на организацията.

Те я насочват и към правна помощ, за да получава детски надбавки. В момента ѝ съдействат и да си намери работа като инженер, като каквато е работила в Украйна.

Подкрепа за 1200 бежанци. Какво следва

За период от 15 месеца социалните работници на "Каритас" в София, Пловдив и Бургас са подкрепили над 1200 бежанци от Украйна. Повечето от тях са жени с деца, възрастни хора, има и непридружени деца. Някои са със специални нужди, а над половината са с допълнителни уязвимости.

Тези хора са получили достъп до здравеопазване и образование, информация за финансова и хуманитарна помощ, съдействие за попълване на документи и придружаване до институции, превод, правна помощ и съдействие за настаняване, подкрепа за намиране на работа, както и обучение по български език.

"Каквото ми беше нужно, всичко ми осигуриха – медицинско, превод, банкова сметка, придружаване до лекар и НАП. За всичко ми помагаха и навсякъде ме придружаваха", казва жена на 47 години.

Проектът "Протегната ръка за бежанците от Украйна", финансиран с близо половин милион лева от Норвежкия финансов механизъм, приключва в края на април. Сега "Каритас" кандидатства за новия програмен период с нов проект.

Дотогава оставаме с намалено количество социални сътрудници, които да обслужват бежанците

"Дотогава оставаме с намалено количество социални сътрудници, които да обслужват бежанците. Защото търсенето не намалява, за съжаление", казва Албена Чобанова, координатор "Публичност и комуникации".

Руското нашествие в Украйна принуди милиони хора да напуснат домовете си и да потърсят убежище в Европейския съюз (ЕС) и съседните страни. По данни на Европейския съвет към ноември 2023 г. в България има близо 170 хил. украински бежанци.

Наскоро "Каритас България" се присъедини към становище на 131 международни организации, с което призовават Европейския съюз да гарантира, че избягалите от войната в Украйна ще имат законни възможности да останат в ЕС, след като временната им закрила приключи. Тя е гласувана до 4 март 2025 г.

А Тамара Митюшкина се надява войната наистина да приключи скоро по най-добрия начин за Украйна. За да се прибере при близките си в Киев.

"Не срещнахме нито един лош българин". Как живее едно украинско семейство в София
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:08 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG