Връзки за достъпност

Извънредни новини

Законова забрана. Украинската православна църква има 9 месеца, за да скъса връзките с Москва


Участници в Архиерейския събор на Украинската православна църква, проведен в Митрополитския дом в катедралата "Света София" в Киев, 24 май 2022 г.
Участници в Архиерейския събор на Украинската православна църква, проведен в Митрополитския дом в катедралата "Света София" в Киев, 24 май 2022 г.

Върховната Рада на Украйна прие във вторник на второ четене Закон за забрана на религиозни организации, свързани с Руската православна църква. За такава се смята Украинската православна църква (УПЦ), която е подчинена на Московската патриаршия.

В закона е записан 9-месечен срок, в който религиозните организации, заподозрени във връзки с Москва, ще могат да ги прекъснат, преди да бъдат забранени.

Гласуването става 10 месеца след приемането на законопроекта на първо четене - през октомври 2023 г. В Украйна има два клона на православната църква.

УПЦ се отдели от Московската патриаршия, но продължава да се смята за свързана с нея. Православната църква на Украйна е автокефална, тоест независима. Миналата година тя съобщи, че занапред ще следва Новоюлианския календар и ще отбелязва Рождество на 25 декември, за разлика то Русия, която го чества на 7 януари по стария Юлиански календар.

На този фон новоизбрания български патриарх Даниил поздрави преди няколко дни Киевския митрополит Онуфрий за 10-годишнината от избирането му. Именно той ръководи Украинската православна църква, смяната за все още свързана с Москва.

Предстоятел на Православната църква на Украйна е митрополит Епифаний. В началото на юли той призова Даниил да осъди престъпленията на Русия в Украйна, но това така и не се случи.

Приемането на закона беше подкрепено на второ четене във вторник от 265 членове на Радата срещу 29 "против". След изтичането на 9-месечния срок религиозните организации ще подлежат на проверка за връзки с Москва от Държавната служба на Украйна за етнополитика и свобода на съвестта. Забраната ще може да се обжалва пред съда.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски спомена в едно от редовните си видеообръщения законодателни инициативи, които укрепват по-специално "духовната независимост".

Да цитираш Митрофанова. Кой е патриарх Даниил
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG