Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е готова на "добронамерени" мирни преговори с Русия, но не вярва, че Путин ги иска


Външните министри на Украйна и Китай Дмитро Кулеба и Ван И по време на срещата им в китайския град Гуанджоу.
Външните министри на Украйна и Китай Дмитро Кулеба и Ван И по време на срещата им в китайския град Гуанджоу.

Украйна е готова да води „добронамерени“ разговори за мир с Русия, но още не е видяла готовност от Москва за подобно развитие. Това каза украинският външен министър Дмитро Кулеба по време на среща с китайския си колега Ван И в Гуанджоу, Китай.

Новината идва по време на тридневното посещение на Кулеба по покана на Китай, което е първото по рода си след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Пекин е един от най-близките съюзници на Москва и предлага план за мир, който би изпълнил всички искания на Владимир Путин. Китай многократно беше обвиняван от Запада, че предоставя на Русия стоки с двойно предназначение, които се използват в руското военно производство.

„Украйна желае и е готова за диалог и преговори с Русия. Но такива преговори трябва да бъдат разумни, значими и насочени към постигането на справедлив и устойчив мир“, каза Кулеба и добави, че справедлив мир в Украйна е в интерес на Китай.

Украинският външен министър каза, че в детайли е проучил предложението на Китай за мир и е обсъдил с Ван И резултатите от мирната конференция в Швейцария в началото на месеца.

По думите на Кулеба „сравняването на мирни планове“ няма да бъде полезно, а важното в случая е Киев и Пекин да могат да водят директен диалог, в който да обсъждат позициите си.

От своя страна И каза, че макар че моментът за мирните преговори да изглежда все още далеч, страната му подкрепя „всички усилия за мир и е готова да продължи да има конструктивна роля“ в тях.

Поканата на Китай към Кулеба дойде, след като Володимир Зеленски отправи необичайна за него критика към Пекин. Президентът на Украйна обвини китайската страна с това, че подкопава усилията на мирната конференция в Швейцария като подтиква трети страни да не присъстват на нея.

Въпреки че твърди, че заема неутрална позиция за войната в Украйна, Китай се превърна в основен търговски партньор на Русия и ключов снабдител на военното производство на страната. През последните две години китайският лидер Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин многократно демонстрираха добрите отношения помежду си и си размениха визити.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG