Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС изпрати на Украйна 1,5 млрд. евро от приходи от блокирани руски активи


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на Украйна Володимир Зеленски
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на Украйна Володимир Зеленски

Европейският съюз (ЕС) за пръв път изпрати средства, генерирани от печалби от запорираното в Европа руско имущество. Пакетът е в размер от 1,5 млрд. евро, съобщиха от Европейската комисия.

Новината идва след като преди месеци лидерите на ЕС одобриха лихвите от блокирани руски активи да бъдат използвани за финансиране на помощта за Киев.

Помощта е изпратена на фона на продължаващата над две години война на Русия в Украйна. В началото на 2024 г. украинските сили се оказаха в остър недостиг на оръжия. В същото време продължават и руските атаки срещу енергийната инфраструктура в страната, които се очаква да затруднят значително Киев в опитите му да се отбранява.

Събраните средства са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа. Те са били предоставени от финансовата компания „Юроклиър“ (Euroclear) на ЕК като първа вноска на 23 юли. Парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването от руските удари.

Преди няколко дни Кремъл заплаши, че ще предприеми съдебни действия срещу ЕС. Москва определя като „кражба“ разпореждането с лихвите от руските активи и предоставянето им в полза на Украйна.

След началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна ЕС, САЩ и съюзниците им наложиха редица забрани за трансакции, свързани с руски банки, а заедно с това замразиха руски активи на стойност от стотици милиарди долари.

Преди месец лидерите на групата Г-7 обявиха кредит за Украйна в размер на 50 млрд. долара за Киев, с който ще използват лихвите и приходите от замразени руски активи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG