Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жена е убита в Шумен. Задържан е приятелят ѝ


Снимката е от демонстрация в София срещу домашното насилие, 31 юли 2023 г.
Снимката е от демонстрация в София срещу домашното насилие, 31 юли 2023 г.

31-годишен мъж е задържан в Шумен по подозрение в убийството на 28-годишна жена. Мъжът е приятел на убитата, съобщава областната полиция. Мъжът, от когото са иззети множество веществени доказателства, сред които и нож, е направил самопризнания.

Новината идва дни след умишлено убийство на 22-годишна жена в София. Тя беше убита с чук от мъжа, с когото е живеела на семейни начала.

За убийството в Шумен беше съобщено в неделя, а няколко часа по-късно мъжът е задържан. Той не е криминално проявен и не е бил осъждан, уточняват от полицията.

Предстои да му бъде повдигнато обвинение. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на прокурор от окръжната прокуратура в Шумен.

По данни на МВР сигналите за домашно насилие се увеличават значително през последната година. Държавата обаче не поддържа официална статистика за броя на жертвите. От началото на годината са известни най-малко 13 случая на убити от мъже жени в условията на домашно насилие.

Миналата година Народното събрание прие промени в Закона за защита от домашното насилие. Това стана след обществен натиск, предизвикан от вълна от протести в цялата страна след насилието срещу Дебора Михайлова в Стара Загора. Тя беше обезобразена от приятеля си с макетен нож.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG