Връзки за достъпност

Извънредни новини

Убиец, измамник, шпиони. Кого си върна Русия при размяната на пленници със САЩ


Владимир Путин поздравява осъденият за убийство в Германия Вадим Красиков при посрещането му на летище в Москва.
Владимир Путин поздравява осъденият за убийство в Германия Вадим Красиков при посрещането му на летище в Москва.

Русия си върна убийци, шпиони и измамници, които се намираха в западни затвори. Това стана в рамките на размяна на пленници в края на миналата седмица. За да пусне на свобода руски опозиционери, Москва поиска да й предадат няколко души, сред които и убиец с доживотна присъда в Германия.

В четвъртък САЩ и Русия извършиха най-голямата размяна на пленници след края на Студента война.

От руските затвори излязоха общо 16 души, сред които водещи фигури на руската опозиция, правозащитници, журналисти. Тяхното освобождаване беше посрещнато с радост от руската емиграция и беше признато за дипломатически успех в редица световни медии.

Сред тези хора трябваше да бъде Алексей Навални - опозиционерът, който беше тровен с Новичок, осъден по изфабрикувани обвинения и загинал в затвор отвъд Полярния кръг.

Той загина в момент, в който екипът му очакваше размяната. Месеци по-късно операцията успя, но Навални не е сред спасените.

Но кого си върна Русия? Това са общо осем души, част от които с присъди за шпионаж в няколко европейски страни и други, осъдени за различни престъпления в САЩ.

Най-известното име на върнатите в Русия обаче е на човек, извършил убийство в Германия.

Вадим Красиков

Красиков е най-известното име сред тези, които Русия си връща. За евентуалната негова размяна се говори от близо година. Няма съмнение, че именно той е човекът, когото на всяка цена иска да върне.

Красиков е офицер на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). Той стана известен, след като на 23 август 2019 г. уби бившия командир, който се сразявал срещу Русия във Втората война в Чечня Зелимхан Хангошвили.

По-рано, след няколко опита за покушението му, Хангошвили подава заявление за политическо убежище и се мести в Германия.

В деня на убийството Красиков пресреща на колело в малък парк в Берлин жертвата си, която отива на молитва в местна джамия. Руснакът поваля Хангошвили на земята и го разстрелва с два куршума в главата.

Красиков успява да избяга от местопрестъплението и да стигне до бреговете на река Шпрее, където изхвърля дрехите и перуката, която носи по време на покушението. Там обаче младежи го забелязват и подават сигнал до полицията, която бързо пристига и успява да задържи убиеца.

Немските власти дълго време разследват Красиков, който по паспорт се казва Вадим Соколов. Оказва се, че по-рано, през април 2015 г., Красиков е обявен за издирване заради убийството на бизнесмен в Москва, извършено през 2013 г.

Разследващите откриват още, че той е работил за руските специални служби и е участвал в учения на специалните части на ФСБ. Номерът на паспорта му пък наподобява този на други руснаци, заподозрени в осъществяването на тайни мисии.

В крайна сметка по време на делото срещу Красиков един от съдиите установи, че Русия е издала фалшиви документи на убиеца, с които той да влезе в Германия и да извърши покушението.

„Държавни органи на правителството на Руската федерация са взели решението да ликвидират Хангошвили в Берлин. Това не е нищо друго, освен държавен тероризъм“, каза съдия Олаф Арнолди.

Самият Красиков получи доживотна присъда за деянието си.

Заради случая Германия обяви за „персон нон грата“ двама руски дипломати.

"С тази стъпка федералното правителство реагира на факта, че руските власти, въпреки многократните искания, поставяни на високо ниво, не взеха участие в достатъчна степен в разследването на убийството", съобщи тогава германското външно министерство.

Разследване на Белингкат разкри, че подготовката за убийството на Хангошвили е ръководена от Едуард Бендерски, председател на благотворителен фонд „Вимпел“ за бивши служители на ФСБ, и други висши членове на фонда.

Смята се, че Центърът за специални операции на ФСБ е осигурил както обучение на убиеца, така и издаването на фалшиви документи за самоличност, с които той е пребивавал в Германия.

„Белинкат“ твърдят, че ФСБ и руската полиция са били наясно с истинската самоличност на задържания убиец, но са предпочели да твърдят пред германските власти, че „Вадим Соколов” не е фалшива самоличност.

Без отговор остава въпросът дали операцията е била организирана и осъществена само от ФСБ, или в него е участвало и руското военно разузнаване ГРУ.

В крайна сметка след договорената размяна в четвъртък, Красиков беше посрещнат от Владимир Путин в Русия. На място руският президент прегърна убиеца и му обеща държавно отличие.

Михаил Микушин

През 2023 г. Норвегия разкри, че университетски преподавател, който се подвизава под бразилско гражданство, всъщност е руският агент под прикритие Михаил Микушин.

Той за пръв път влиза в Норвегия през 2021 г., където се представя като Асис Джиямария, но по-късно е задържан първо по обвинения, че използва фалшива самоличност, а по-късно, че извършва шпионаж в полза на Русия.

Според медийни публикации през 2023 г. той признава, че използва фалшива самоличност. Към момента на размяната той се намираше в затвор в Осло, където излежаваше тригодишна присъда за шпионаж.

Владислав Клюшин

През септември 2023 г. той беше осъден на девет години затвор. По време на процеса срещу него в САЩ, американските прокурори твърдят, че той си партнира с мъж, разкрит като офицер на руското военно разузнаване ГРУ.

Същият човек – Иван Йермаков, беше обвинен по различно дело във връзка с хакването на имейли на Демократическата партия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Вадим Коношченок

Коношченок е определян като „ключов участник в схема за предоставяне на важна електроника и снаряди, произведени в САЩ, с цел да се подпомогне руското военно производство“.

Той попада в американски арест през 2023 г. Досега той пледираше, че е невинен по дело, което можеше да му донесе до 30 години в затвор.

Роман Селезньов

Роман Селезньов е син на депутат от долната камара на Руската дума. Той е арестуван в САЩ през 2014 г. заради измами с кредитни карти. Той е арестуван на летище в Малдивите, а по-късно е екстрадиран в американската територия Гуам. Тогава Москва обвини Вашингтон в отвличане.

Американските разследващи твърдят, че са разкрили действията на Селезньов няколко години преди ареста и че са потърсили информация от ФСБ. Вместо помощ обаче по-късно дигиталните следи на руснака изчезват, а от Вашингтон подозират, че той е пазен от руските служби.

В крайна сметка той получава 27-годишна присъда.

Анна и Артьом Дулцеви (или Мария Роза Майер Муньос и Лудвик Глих)

Мария и Лудвик са руски граждани, които са използвали други имена по време на задържането им в Словения през декември 2022 г. заради подозрения, че шпионират за Русия. Малко преди извършването на размяната двойката се признава за виновна по обвинения в „шпионаж и подправяне на документи“.

Според медийни публикации те се местят в Словения през 2017 г. като основната им дейност е била да предоставят пари на „спящи“ агенти на Русия. След признанието им те получиха 18 месечни присъди.

Пабло Гозалез (или Павел Рубцов)

Пабло Гонзалез е испано-руски журналист на свободна практика, арестуван през февруари 2022 г. в Полша по обвинения в шпионаж в полза на Русия. Полските служби съобщават, че са го идентифицирали като агент на руското военно разузнаване ГРУ.

Гонзалез, който е роден в Русия, е известен още под руското си име Павел Рубцов. Той е обвинен от Полша, че е работил за Москва, „използвайки журналистически статут“.

По данни на независимата руска медия Агентство, Гонзалез е изготвял сведения за дъщерята на Борис Немцов – Жана, след като се е сприятелил с нея.

Една от медиите, за които Гонзалез работи между 2020 и 2021 г. като журналист на свободна практика е финансираната на Конгреса на САЩ американска медия Войс ъф Америка. По-късно медията извършва проверки на работата му.

Как размяната на затворници позволи на една майка да се прибере за празника на дъщеря си
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG