Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция атакува Сирия и Ирак в отговор на терористичната атака в Анкара


Линейки се движат към сградата на Турската аерокосмическа компания след огромна експлозия в централата ѝ.
Линейки се движат към сградата на Турската аерокосмическа компания след огромна експлозия в централата ѝ.

Турските военновъздушни сили нанесоха удари по цели на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Ирак и Сирия. Това е в отговор на нападението на Турската аерокосмическа компания (TUSAŞ) от сряда, при което загинаха петима души.

Новината идва, след като късно в сряда беше извършено нападение срещу TUSAŞ в Анкара. Вследствие на това петима бяха убити, а над 20 души - ранени. Министърът на вътрешните работи Али Ерликая определи това като "терористична атака".

Късно в сряда Министерството на отбраната на Турция съобщи, че при въздушната офанзива в Ирак и Сирия са били „унищожени“ над 30 цели, без да предостави подробности за поразените места. От министерството съобщиха, че са взети „всички видове предпазни мерки“, за да бъде защитено цивилното население.

Министерството на отбраната съобщи, че въоръжените сили на Турция ще „продължат борбата срещу тероризма с решителност и категоричност, докато не остане нито един терорист“.

След нападението в аерокосмическата компания Али Ерликая каза, че се предполага, че зад него стои именно ПКК. Министърът на отбраната Ясар Гюлер също потвърди това.

Засега ПКК не е коментирала случая. Нито ПКК, нито друга групировка е поела отговорност за нападението.

„Осъждам това отвратително терористично нападение“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата си с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС в Русия.

В изявление на посолството на САЩ се казва, че Вашингтон „решително осъжда днешното терористично нападение“.

TUSAŞ е държавен производител на отбранителна техника, който създава военни и граждански самолети.

ПКК е обявена за терористична организация от Турция и някои западни съюзници, включително САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG